Amsterdam P 3127
Amsterdam O 3621
Amsterdam P 3636
Amsterdam, Rapenburgerplein bij 100, Binnenstad

Inleiding

In 1906 door de afdeling Bruggen van de toenmalige dienst der Publieke Werken in de gemeente Amsterdam in een - in weerwil van het bouwjaar - laat-19de-eeuwse trant tot stand gekomen enkele OPHAALBRUG met één doorvaart. De brug (brugnummer 278) overspant de Nieuwe Herengracht en ligt op het Kadijksplein.

Omschrijving

Landhoofden van baksteen en natuursteen. Het val bestaat uit stalen randliggers en een gedeeltelijk houten brugdek. Staal geklonken hameipoort en balans met vakwerk. Stalen bewegingswerk in de vorm van kwadranten. Stalen hefkabels. Brughekken aan eenvoudige hoofdbalusters. Balustrade van smeedijzer en een (qua vormgeving 18de-eeuws aandoende) balustrade van gietijzer op vast gedeelte en walkanten.

Waardering

Enkele ophaalbrug uit 1906 met één doorvaart van architectuurhistorische waarde vanwege de esthetische kwaliteit van het ontwerp alsmede van belang voor het aanzien van de stad.

Publieke Werken ; Stad Amsterdam