Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
518409
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82903/183
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Amsterdam G 9679
Amsterdam G 9678
De Ruijterkade 99, 1011 AB te Amsterdam

Omschrijving

Inleiding

Op de zuidelijke IJ-oever in 1919 opgetrokken SCHEEPVAARTKANTOOR naar een ontwerp van G.F. la Croix in een mengeling van Amsterdamse School en Nederlands-Indische stijlvormen. Het scheepvaartkantoor is gebouwd in opdracht van de N.V. J.G. Koppe's Scheepsagentuur.

Omschrijving

Houten cargadoorskantoor gebouwd op een rechthoekige plattegrond met een half open begane grond, een verdieping en een zadeldak. Er ligt een sterk architectonisch accent aan de landzijde van het gebouw. De kap is hier, geïnspireerd op de minankabau-bouwtrant schuin naar voren hellend uitgebouwd. Aan de waterzijde heeft de kap een schild. De begane grond is aan de westzijde open. Hier bevindt zich een reeks van vijf verjongende palen met uitkragende koppen, aan de oostzijde een smal bouwvolume met aan de landzijde een decoratieve houten toegangspartij tussen uitzwenkende consoles. De beschotdelen die in de vooroverhellende puntgevel in V-vorm zijn geplaatst aan weerszijden van een vertikale stijl en verder horizontaal toegepast, zijn vermoedelijk vastgezet op een stalen regelwerk. De onregelmatig geplaatste vensters zijn deels voorzien van een roedenverdeling deels met ruitvorm. Aan de landzijde is het walkantoor gedecoreerd met vlammende zaagmotieven die bij de rechte zijden uitsteken, alsook met smalle consoles onder het gekoppelde venster. Het voorover hellende dakvlak krijgt hier bovendien een extra accentdoormiddel van een lange vlaggenmast in vlaggenmasthouder.

Waardering

Voormalig cargadoorskantoor Koppe in bijzondere bouwstijl met gebruik van koloniale en expressionistische elementen van algemeen belang wegens architectuurhistorische waarde met name de op Nederlands-Indische stijlvormen geïnspireerde kap, alsmede van belang vanwege de bijzondere situering aan het IJ. Tevens van belang vanwege de zeldzaamheidswaarde.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Handel en kantoor Scheepvaartkantoor

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1919
1919
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Expressionisme
stijlzuiver
Koloniale stijl
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
La Croix, G.F. ; Stad Amsterdam
architect / bouwkundige / constructeur