Actualiteit gegevens: 21-03-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
518415
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
11 december 2001
Kadaster deel/nr: 
17815/39
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Amsterdam
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Amsterdam
X-Y coördinaat: 
121681 - 486983

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Op de hoek van Raamgracht en Kloveniersburgwal in 1913-1914 tot stand gekomen KANTOORGEBOUW naar een ontwerp in Traditionalistische stijl van J.W. Hanrath in opdracht van het bestuur van het in 1871 opgerichte genootschap 'Liefdadigheid naar Vermogen' bij monde van J.F. Blankenberg en J. Beukers (het genootschap heeft in 1946 haar naam veranderd in 'Zorg en Bijstand' en bestaat nog steeds).

Omschrijving

Op een trapeziumvormige plattegrond tot stand gekomen en in baksteen uitgevoerd kantoorgebouw bestaande uit een souterrain,een begane grond en twee verdiepingen afgesloten door een samenstel van klok- en lijstgevels onder een combinatie van schild- en zadeldaken bedekt met pannen. De gevel aan de Raamgracht toont op de hoeken twee klokgevels met daartussen een lager opgetrokken bouwdeel afgesloten door een rechte, overkragende en geprofileerde gootlijst. Ter hoogte van het souterrain is uitkragend bandwerk van natuursteen aangebracht. De hoofdingang bevindt zich in dit middelste bouwdeel en bestaat uit een houten deur voorzien van verdiepte panelen met radiaalvormig onderverdeeld bovenlicht. De rondboogvormige entree-opening is voorzien van donkerkleurig bandwerk. Aan weerszijden van de hoofdingang twee kleine zijlichten met een kruiskozijn. De gevel is voorzien van regelmatig geplaatste vensteropeningen met kruiskozijnen. De vensteropeningen op de bel-etage en tweede verdieping zijn aan de bovenzijde voorzien van een strekkenlaag en een sluitsteen; die op de eerste verdieping van een natuurstenen tympaan. Onder de gootlijst en in de twee klokgevels ovaalvormige vensters met radiaalvormige roedenverdeling. Alle vensters voorzien van natuurstenen onderdorpels op 'consoles' van uitkragend metselwerk.

In het middendeel ter weerszijden van het ovaalvormige venster twee sierstenen van natuursteen met daarin gehakt het jaar waarin het gebouw is ontworpen: 'ANNO' en '1912'. Boven de vensterpartij van de eerste verdieping een gevelsteen met daarin in diepreliëf drie scenes met allegorieën op de Liefdadigheid. De gevel aan Kloveniersburgwal voorzien van klokgevel. Tweede rondboogvormige ingang met houten deur voorzien van verdiepte panelen in meest rechts gelegen travee met oeuil-de-boeuf als bovenlicht. Verder als hierboven beschreven.

De klokgevels zijn onder de randen voorzien van vlechtingen en van decoratieve hijsbalken in de top. De schouders van de klokgevels zijn voorzien van bolvormige bekroningen. De rechte gootlijsten zijn aan de onderzijde voorzien van klossen. Aan de zijde van de Kloveniersburgwal twee hoog opgemetselde schoorstenen.

Waardering

Voormalig kantoorgebouw van genootschap 'Liefdadigheid naar Vermogen' van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-culturele ontwikkeling alsmede van belang vanwege de architectuurhistorische waarde en vanwege de bijzondere situering.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaRaamgracht41011 KKBinnenstadAmsterdam
NeeKloveniersburgwal731011 KABinnenstadAmsterdam

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieHandelsgebouwen, opslag- en transportgebouwenHandel en kantoorKantoorgebouw

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
AmsterdamG6747

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Traditionalismestijlzuiver

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19131914exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Hanrath, J.W. ; Stad Amsterdamarchitect / bouwkundige / constructeur