Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
518418
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82903/111
Kadastrale aanduiding
Amsterdam F 6475
Beursplein 5, 1012 JW te Amsterdam

Omschrijving

Inleiding

In 1903 op het Beursplein tot stand gekomen zes LANTAARNS en twee FONTEINEN naar een ontwerp van H.P. Berlage. Twee lantaarns zijn geplaatst tegen en aan weerszijden van de trappen die toegang geven tot de hoofdintree van de Koopmansbeurs aan het Beursplein.

Omschrijving

Zes gietijzeren en cilindervormige lantaarns op een hardstenen sokkkel. De cilinder bestaat uit een fijn ajour maaswerk van ruitvormige patronen met net boven het midden een kraag van rozetten. Boven de ronde glazen bol een sierkap met opengewerkte bolvormige bekroning.

Twee ronde fonteinen van natuursteen geplaatst in een ronde bak met opstaande rand, eveneens van hardsteen. De fonteinbak staat op vier korte poten. Onder de rand van het waterreservoir vier abstract vormgegeven waterspuwers. In het waterreservoir een ronde cilindervormige verhoging met gietijzeren sierbekroning waarin een vanuit de grote, ronde bak omhooglopende waterspuwer. De cilindervormige verhoging is aan de onderzijde voorzien van vier eenvoudige en van koper vervaardigde waterspuwers.

Waardering

Zes lantaarns en twee fonteinen naar een ontwerp van H.P. Berlage uit 1903 zijn van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde vanwege de esthetische kwaliteit van het ontwerp alsmede van belang vanwege de relatie tot de Koopmansbeurs en de situering op het Beursplein.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Nee Voorwerpen op pleinen en dergelijke Straatmeubilair Fontein(D)
Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Straatmeubilair Lantaarn

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1930
1930
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Expressionisme
invloeden