Amsterdam F 6382
Dam 16, 1012 NP te Amsterdam
Paleisstraat 1, 1012 RB te Amsterdam
Paleisstraat 3, 1012 RB te Amsterdam
Paleisstraat 5, 1012 RB te Amsterdam
Kalverstraat 2, 1012 PC te Amsterdam

Inleiding

Op de hoek van Dam, Kalverstraat en Paleisstraat in 1912-1914 tot stand gekomen SOCIETEITSGEBOUW met woning en drie afzonderlijke winkels gelijkstraats, naar een ontwerp in 'Um 1800'-stijl van Schill & Haverkamp in opdracht van de Vereeniging 'De Groote Club' bij monde van mr. Aug. Philips jr. N.B. In 1931 vond er een uitbreiding plaats door verbouwing van de percelen van 'Doctrina et Amicitia' en afbraak van het tussenliggende pand in de Kalverstraat. In 1980 verscheen op de benedenverdieping een vestiging van de Rabobank. Ook zetelen hier op de verdiepingen een aantal krantenredacties van NRC en Algemeen Handelsblad.

Omschrijving

Op een nagenoeg rechthoekige plattegrond gerealiseerd societeitsgebouw bestaande uit een begane grond, tweeverdiepingen en schilddaken bedekt met leien. Boven de afgeschuinde hoek een tentvormig rond en afgeknot dak. Een rechte overstekende gootlijst aan de onderzijde voorzien van gootklossen.

Licht risalerende gevel wordt op de verdiepingen verticaal geleed door tussen het donkere baksteen geplaatste natuurstenen banden. Gebosseerd in natuursteen uitgevoerde begane grond op hardstenen basement met grote rondboogvormige openingen welke zijn voorzien van sluitstenen. De bogen rusten op zware posten. Over een groot deel van de eerste verdieping lopend balkon met ijzeren sierbalustrade tussen hardstenen posten. De balkons rusten op zware decoratieve consoles. Resterende vensteropeningen voorzien van Frans balkon en ijzeren sierbalustrade. Rechthoekige vensteropeningen waarvan sommige met natuurstenen omlijsting. Vierkante vensteropeningen op tweede verdieping voorzien van kruiskozijnen. Sommige voorzien van natuurstenen omlijsting.

Boven de goothoogte een attiek van dakvensters van verschillend formaat, alle voorzien van een getoogd fronton. Interieur ingang Paleisstraat in voornamelijk Neo-Grec. Tochtportaal met tongewelf waarin cassettenplafond in stuc met decoratieve voorstellingen in de cassetten. Hal met trappehuis. Gipsen beelden op sierconsoles. Lichtkap met glas-in-lood raam in Jugendstil. Vier bronzen lamphouders aan plafond.

Waardering

Voormalig societeitsgebouw met deels nog oorspronkelijk aanwezig interieur van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-culturele ontwikkeling als exponent van het toentertijd bloeiende verenigingsleven alsmede van architectuurhistorische waarde vanwege de esthetische kwaliteit van het gevelontwerp. Eveneens van belang vanwege de situationele waarde als entree naar de Kalverstraat.

Nee Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Winkel (G) Kledingzaak
Ja Sport, recreatie, vereniging en horeca Vergadering en vereniging Sociëteit