Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
518421
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
11 december 2001
Kadaster deel/nr: 
82905/180
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Amsterdam
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Amsterdam
X-Y coördinaat: 
121306 - 487310

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

In 1914-1917 aan de zuidzijde van de Dam, tussen Rokin, Kromelleboogsteeg en Kalverstraat inliggend, gerealiseerde KLEDINGZAAK naar een ontwerp in 'Um 1800'-stijl van A.J. Joling in opdracht van de directie van Peek & Cloppenburg. Het beeldhouwwerk is van Kees Smout. De gevelstenen verwijzen naar de, ter plekke van het nieuwe gebouw, afgebroken huizen.

Omschrijving

Op een samengestelde plattegrond en geheel uit muschelkalksteen opgetrokken kledingzaak bestaande uit een begane grond en vier verdieping onder een schilddak bedekt met shingles. De gevel heeft aan Dam- en Rokinzijde een risaliet met boven de rechte gootlijst uitkragende puntgevel. De gootlijst is aan de voorzijde voorzien van een bewerkt fries. De gevel wordt verticaal geleed door het gebruik van colossale pilasters en lisenen op de hoeken. De horizontale geleding geschiedt door de brede cordonlijst als overgang naar de eerste verdieping en de ajour bewerkte balkonbalustraden op de tweede verdieping.

De gevel aan de Damzijde is elf traveeën breed waarvan de middelste drie als risaliet zijn uitgevoerd en er zijn twee smalle zijrisalieten. Gelijkstraats bevinden zich grote rechtafgesloten winkelruiten tussen zware kolommen. Op beide hoeken aan de Damzijde is de vensterrij achter de kolommen afgeschuind waardoor er een galerij ontstaat. Boven de afgeschuinde hoek van beide galerijen een sluitsteen in de vorm van een ramskop. De rechthoekige vensteropeningen zijn op regelmatige afstand van elkaar in de gevel geplaatst. De diepliggende kozijnen tussen de pilasters zijn in tweeen gedeeld door een natuurstenen stijl. De middenrisaliet aan de Damzijde toont in de geveltop een rozetvenster met aan weerszijden een klein kruiskozijn. In het tympaan een voorstelling in relief. In de muurdammen boven de tweede bouwlaag drie voorstellingen in relief. Ook enkele pilasters zijn ter hoogte van de tweede bouwlaag voorzien van voorstellingen in relief.

De gevel aan de Rokinzijde is negen traveeën breed, waarvan de linker drie als risaliet zijn uitgevoerd en rechts een smalle zijrisaliet. Meest links gelegen travee risaleert en is voorzien van een tuitgevel waarin een venster met twee kleine zijlichten en beeldhouwwerk in relief. Lisenen op de hoeken. Gelijkstraats diepgelegen ingangspartij met sierijzeren deur en door zware natuurstenen stijlen onderverdeeld bovenlicht. Restant van de gevel als hierboven beschreven.

Gevel Kromelleboogsteegzijde. Op de verdiepingen onregelmatig geplaatste vensters. Ingangspartij gelijkstraats. Verder als hierboven.

Gevel Kalverstraatzijde. Als hierboven beschreven.

Op beide hoeken van de daknok een klein vierkant en decoratief uitgevoerd rooster, waarschijnlijk als afsluiting van een ontluchtingskanaal. Aan alle gevelzijden kleine dakkapellen. Trappenhuis nog deels in oorspronkelijke staat.

Waardering

Kledingzaak van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van het cityvormingsproces dat zich in de eerste decennia van de 20ste eeuw in de binnenstad van Amsterdam voltrok alsmede van architectuurhistorische waarde vanwege de esthetische kwaliteit van het ontwerp. tevens van stedebouwkundig belang als afsluiting van de zuidzijde van de Dam.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaDam201012 NPBinnenstadAmsterdam
NeeRokin61012 KRBinnenstadAmsterdam
NeeKromelleboogsteeg21012 KBBinnenstadAmsterdam

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieHandelsgebouwen, opslag- en transportgebouwenWinkel (G)Kledingzaak

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
AmsterdamF6447

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Heroriëntatie op tradit. bouwwijzenUm 1800-stijlinvloeden

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19141917exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Joling, A.J. ; Stad Amsterdamarchitect / bouwkundige / constructeur
Smout, K. ; Stad Amsterdambeeldhouwer / steenhouwer / schrijnwerker
Wilt u ons helpen?
Wij willen meer kennis delen over rijksmonumenten. Wilt u ons hierbij helpen door maximaal vijf korte vragen te beantwoorden?
Ja, ik help graag mee