Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
518427
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82905/137
Kadastrale aanduiding
Amsterdam F 5416
Gravenstraat 14, 1012 NM te Amsterdam
Gravenstraat 16, 1012 NM te Amsterdam

Omschrijving

Inleiding

In 1887-1888 na een verbouwing tot stand gekomen DISTILLEERDERIJ, genaamd 'De Drie Fleschjes', naar een ontwerp uit 1886 van J.P.F. van Rossem & W.J. Vuyk in opdracht van J.H.G. Bootz, in rijke neo-renaissance. Het pand grenst aan de achterzijde aan Blaeustraat en Blaeuerf.

Omschrijving

Op een samengestelde plattegrond tot stand gekomen distilleerderij bestaande uit een begane grond en twee verdiepingen onder dwars geplaats zadeldak tussen zijtopgevels. Het geheel is in baksteen opgetrokken op een natuurstenen plint. Beganegronds een grote getoogde middeningang met een hardstenen aedicula bij wijze van portaalomlijsting. De omlijsting is gebosseerd. Aan weerszijden twee smallere rondboogvormige ingangen eveneens voorzien van een aedicula bij wijze van portaalomlijsting. De toegangen zijn voorzien van houten deuren waarvan het oorspronkelijke kruisgeheng nog aanwezig is. Tussen de toegangsopeningen twee rondboogvormige vensteropeningen met onderdorpel en voorzien van gepleisterde hoek-, sluit- en aanzetstenen. Overgang van begane grond naar eerste verdieping wordt gevormd door een hardstenen fries met daarboven een waterlijst. In het fries gegraveerd LIKEURFABRIEK DE DRIE FLESCHJES DISTILLEERDERIJ. De eerste verdieping toont vijf rondboogvormige vensteropeningen met openslaande ramen en bovenlichten. Natuustenen onderdorpels. Sluitstenen in de vorm van leeuwekopjes. De boogvelden zijn voorzien van mozaiekwerk in afwisselende patronen. Tussen de boogvelden sierijzeren muurankers. De kleinere vensters van de tweede verdieping hebben boogvelden met mozaiekwerk en leeuwekopjes bij wijze van sluitstenen. Ook hier muurankers tussen de boogvelden. De verdiepingen zijn voorzien van gepleisterd bandwerk met name op de tussen de vensters geplaatste muurvlakken. Onder de rechte overkragende gootlijst een fries van tegelwerk waartussen grote consoles, aan de voorzijde voorzien van gebeeldhouwde koppen. Boven de dakgoot een topgevel met aan weerszijden een dakkapel met overkragend en spits toelopend torentje. De topgevel is nog voorzien van een decoratief ijzeren hijsbalk.

Waardering

Voormalige distilleerderij algemeen belang vanwege de cultuurhistorisch waarde als een van de weinige nog aanwezige voorbeelden in de binnenstad van industriele bedrijvigheid aldaar. Van architectuurhistorische waarde vanwege de esthetische kwaliteiten van het gevelontwerp.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Nijverheid Distilleerderij

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
verbouwing
1887
1888
exact
Pand dateert van 1750

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Renaissance
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Rossum, J.P.F. van ; Stad Amsterdam
architect / bouwkundige / constructeur
In associatie met Vuyk
Vuyk, W.J. ; Stad Amsterdam
architect / bouwkundige / constructeur
In associatie met Van Rossem