Amsterdam P 3208
Amsterdam P 3210 A1
Prins Hendrikkade 159 C, 1011 TB te Amsterdam
Prins Hendrikkade 159 D, 1011 TB te Amsterdam
Prins Hendrikkade 159 E, 1011 TB te Amsterdam
Prins Hendrikkade 159 F, 1011 TB te Amsterdam

Inleiding

Een in 1902-1903 tot stand gekomen SCHEEPVAARTKANTOOR. Gebouwd in opdracht van de Stoomvaart Maatschappij Nederland. Het ontwerp was van de Gebr. van Gendt ALzn. Gebouwd in een stijl waarbij zowel invloeden van het rationalisme als de Art Nouveau herkenbaar zijn. In een later stadium vestigde de Holland West Afrika Lijn zich in het pand. Er zijn diverse verbouwingen geweest. Bij de gevel aan de zijde van de Peperstraat is duidelijk het niveauverschil te zien tussen de hoger gelegen Prins Hendrikkade en de lager gelegen gebieden daarachter.

Omschrijving

Op een ongelijkvormig rechthoekig grondplan tot stand gekomen scheepvaartkantoor van een kleder, drie bouwlagen, en een samengestelde kap met onder meer ingestoken zadeldaken en gedekt met rode pannen. Aan de zijde van de Peperstraat vier dakkapellen met dubbele zesruits draairamen. De gevels zijn opgetrokken in licht-roodbruine baksteen op een natuurstenen sokkel met lijst. Centraal in de gevel aan de Prins Hendrikkade bevindt zich de hoofdtoegang. In ondiep en licht getoogd portiek gelegen bevindt zich een dubbele eikenhouten deur met lichten en origineel beslag en traliewerk. Links en rechts van de toegangspartij is een gevelsteen van graniet met een gepolijste rand aangebracht. Hierin de tekst 'Holland West Afrika Lijn'. Twee vensters met achtruits roedenverdeling aan weerszijden van de toegang. Twee vensters met zesruits roedenverdeling boven de toegang. Geaccentueerde beneden- en bovendorpels en een fries met geometrische motieven. Natuurstenen cordonlijst waarboven gemetseld gevelvlak. Zowel op de hoofd- als tweede verdieping een groot venster met natuurstenen dorpels en zesvlaks verdeling. Bovenlichten met meerruits roedenverdeling. In de geveltop een driedelige getrapte vensterpartij. Hierboven een hijsbalk waarboven een driehoekige en afgeknotte natuurstenen gevelsteen met decoratie. Rechte natuurstenen gevellijst. Vlechtingen in het metselwerk. Links en rechts grote ronde sterk geprofileerde en van verdere decoratie voorziene vergaarbakken voor de hemelwaterafvoer. Hieronder verdere afvoer met bevestigingsklampen op natuurstenen blokken. Geaccentueerde overgang van de regenpijp in gevelwand op de begane grond. Aan de zijde van de Peperstraat aan de linkerzijde een puntgevel met op de begane grond een viertal smalle en gekoppelde vensters met geleding en sierlijk traliewerk aan de onderzijde. Geheel rechts een eenvoudige toegangsdeur onder meer naar de inpandige conciërgewoning. Hiernaast en -boven eenvoudige vensters. Het overige deel van deze zone toont vensters met schuiframen met zestienruits geleding in het bovendeel. Sierlijk traliewerk schermt de benedenzijde af. In het midden een brede erker op een zevental op de muurdammen van de sokkelzone geplaatse consoles. De linkerzijde van de erkeruitbouw strekt zich uit over een verdieping en heeft een breed venster met natuurstenen geleding. Zeven vensters met evenzoveel bovenlichten met zestienruits roedenverdeling. Hierboven een gootlijst op klossen en een kort schuingeplaatst dakschild met rode pannen. Aan de rechterzijde strekt de erkeruitbouw zich over twee verdiepingen uit en bevat op elke verdieping een venster met geleding en meerruits gelede bovenlichten. Dit hogere deel van de erkerpartij wordt afgesloten met een klein en schuingeplaatst dakschild met rode pannen. De gemetselde zijwanden van dit hogere deel onderbreken de gootlijst en hebben een natuurstenen afsluiting. Klokgevel met eenvoudig venster en natuurstenen lijst. Boven het dakschild van het lagere deel van de erkeruitbouw een tweetal vensters met drievoudige geleding aan de onderzijde en meerruits gelede bovenlichten. Hierboven een natuurstenen fries met decoratie. Hierboven natuurstenen gootlijst op klossen. Ook aan de rechterzijde van deze gevel op de hoofd- en verdere verdieping een tweetal vensters met drievoudige geleding aan de onderzijde en meerruits gelede bovenlichten. Gootlijst met klossen boven fries als omschreven. Geheel rechts en aan de rechterzijde van de puntgevel een regenpijp met vergaarbak voor hemelwater als omschreven.

Het interieur heeft nog verschillende oorspronkelijke onderdelen. Het tochtportaal voorbij de ingangspartij heeft nog het originele beslag. Tegellambrizering in hal en gang. Fraai trappenhuis met sierlijk gesmeed hekwerk. Glas-in-lood-ramen met bloemmotieven.

Waardering

Vroeg-20ste-eeuws scheepvaartkantoor met bijbehorende interieuronderdelen van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde. Tevens van belang wegens situationele en ensemblewaarde als onderdeel van het gefaseerd tot stand gekomen IJ-front.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Handel en kantoor Scheepvaartkantoor

Rationalisme