Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
518431
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82905/12
Kadastrale aanduiding
Amsterdam F 6448
Kalverstraat 1, 1012 NX te Amsterdam
Kromelleboogsteeg 7, 1012 KB te Amsterdam

Omschrijving

Inleiding

Tussen Kalverstraat en Kromelleboogsteeg in 1915-17 tot stand gekomen JUWELIERSWINKEL met bovenwoning naar ontwerp in Art Déco-trant van H.Th. Wijdeveld in opdracht van K. Citroen.

N.B. In 1932 verbouwd door Fr. Jurrema. Bij de heropening in 1971 kreeg het pand een bronzen pui, gemaakt door beeldhouwer Thomas Rodriquez. Het interieur werd versierd met wandplastieken van Piet Schoenmakers.

Omschrijving

Op een rechthoekig grondplan tot stand gekomen winkelhuis bestaande uit drie bouwlagen onder een plat dak. Het pand is vijf venstrassen breed. Het winkelpand is opgetrokken in keramische steen; de pui is van brons.

Boven de winkelpui een gebeeldhouwd fries met o.a. een kroon , een festoen van parels en duiven op de achtergrond. De vensters op de verdiepingen worden van elkaar gescheiden door aan de onderzijde gedecoreerde stijlen, eveneens van keramische steen, geplaatst op een onderdorpel. De naar binnen geplaatste en niet onderverdeelde ramen zitten in houten sponningen. Eveneens diep gelegen glas-in-lood bovenlichten. Muurvlak tussen de verdiepingen voorzien van cassetten Onder de overstekende en getoogde daklijst een breed uitkragend fries, aan de onderzijde voorzien van decoraties in relief. In het midden een decoratieve vlaggemasthouder.

Achtergevel aan Kromme Elleboogsteeg sober uitgevoerd in donkerkleurige baksteen.

Het interieur toont aan de zijde van de Kromme Elleboogsteeg een trappenhuis met steektrap. Op de eerste verdieping bevindt zich een bordes met de entree naar de toonkamer. De glas-in-looddeuren hebben een art nouveau detaillering en invulling. De woning heeft een groot 'Italiaans' trappenhuis rond een binnenplaats; de vide wordt afgesloten door een lichtkap. Het trappenhuis is naar de vide toe opengewerkt en rust daar op kolommen met kapitelen met bladmotieven. Kleine vertrekken zijn verdeeld over de drie verdiepingen. Veel van het interieur - onder meer van de keuken, de woon- en slaapverdieping - bevindt zich nog in de oorspronkelijke staat.

Waardering

Juwelierswinkel met bovenwoning van algemeen belang vanwege de cultuur- historische waarde als uiting van de opkomende branche-vorming en en uitdrukking daarvan in de winkelarchitectuur Eveneens van belang als vestiging van de bekende juwelier Citroen. Bovendien van architectuurhistorische waarde vanwege het bijzondere materiaalgebruik en de rijke decoratie van de voorgevel. Het nog in grote delen oorspronkelijke interieur met onder meer een 'Italiaans' trappenhuis vormt een belangrijke toegevoegde waarde.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Winkel (G) Juwelierswinkel

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1915
1917
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Expressionisme
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Wijdeveld, H.Th. ; Stad Amsterdam
architect / bouwkundige / constructeur