Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
518431
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
11 december 2001
Kadaster deel/nr: 
82905/12
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Amsterdam
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Amsterdam
X-Y coördinaat: 
121286 - 487296

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Tussen Kalverstraat en Kromelleboogsteeg in 1915-17 tot stand gekomen JUWELIERSWINKEL met bovenwoning naar ontwerp in Art Déco-trant van H.Th. Wijdeveld in opdracht van K. Citroen.

N.B. In 1932 verbouwd door Fr. Jurrema. Bij de heropening in 1971 kreeg het pand een bronzen pui, gemaakt door beeldhouwer Thomas Rodriquez. Het interieur werd versierd met wandplastieken van Piet Schoenmakers.

Omschrijving

Op een rechthoekig grondplan tot stand gekomen winkelhuis bestaande uit drie bouwlagen onder een plat dak. Het pand is vijf venstrassen breed. Het winkelpand is opgetrokken in keramische steen; de pui is van brons.

Boven de winkelpui een gebeeldhouwd fries met o.a. een kroon , een festoen van parels en duiven op de achtergrond. De vensters op de verdiepingen worden van elkaar gescheiden door aan de onderzijde gedecoreerde stijlen, eveneens van keramische steen, geplaatst op een onderdorpel. De naar binnen geplaatste en niet onderverdeelde ramen zitten in houten sponningen. Eveneens diep gelegen glas-in-lood bovenlichten. Muurvlak tussen de verdiepingen voorzien van cassetten Onder de overstekende en getoogde daklijst een breed uitkragend fries, aan de onderzijde voorzien van decoraties in relief. In het midden een decoratieve vlaggemasthouder.

Achtergevel aan Kromme Elleboogsteeg sober uitgevoerd in donkerkleurige baksteen.

Het interieur toont aan de zijde van de Kromme Elleboogsteeg een trappenhuis met steektrap. Op de eerste verdieping bevindt zich een bordes met de entree naar de toonkamer. De glas-in-looddeuren hebben een art nouveau detaillering en invulling. De woning heeft een groot 'Italiaans' trappenhuis rond een binnenplaats; de vide wordt afgesloten door een lichtkap. Het trappenhuis is naar de vide toe opengewerkt en rust daar op kolommen met kapitelen met bladmotieven. Kleine vertrekken zijn verdeeld over de drie verdiepingen. Veel van het interieur - onder meer van de keuken, de woon- en slaapverdieping - bevindt zich nog in de oorspronkelijke staat.

Waardering

Juwelierswinkel met bovenwoning van algemeen belang vanwege de cultuur- historische waarde als uiting van de opkomende branche-vorming en en uitdrukking daarvan in de winkelarchitectuur Eveneens van belang als vestiging van de bekende juwelier Citroen. Bovendien van architectuurhistorische waarde vanwege het bijzondere materiaalgebruik en de rijke decoratie van de voorgevel. Het nog in grote delen oorspronkelijke interieur met onder meer een 'Italiaans' trappenhuis vormt een belangrijke toegevoegde waarde.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaKalverstraat11012 NXBinnenstadAmsterdam
NeeKromelleboogsteeg71012 KBBinnenstadAmsterdam

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieHandelsgebouwen, opslag- en transportgebouwenWinkel (G)Juwelierswinkel

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
AmsterdamF6448

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
ExpressionismeArt Décoinvloeden

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19151917exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Wijdeveld, H.Th. ; Stad Amsterdamarchitect / bouwkundige / constructeur
Wilt u ons helpen?
Wij willen meer kennis delen over rijksmonumenten. Wilt u ons hierbij helpen door maximaal vijf korte vragen te beantwoorden?
Ja, ik help graag mee