Amsterdam F 6562
Prins Hendrikkade 33, 1012 TM te Amsterdam
Martelaarsgracht 5, 1012 TN te Amsterdam

Inleiding

Op de hoek van Prins Hendrikkade en Martelaarsgracht in 1917-1921 tot stand gekomen SCHEEPVAARTKANTOOR naar een ontwerp in Um 1800-stijl van E. Breman in opdracht van de N.V. Koninklijke Hollandsche Lloyd bij monde van de directeuren J. Wilmink en A.C. Meurs. Het beeldhouwwerk is van J. Schultz.

Omschrijving

Op een samengestelde plattegrond geheel in natuursteen opgetrokken gebouw op een eveneens in natuursteen opgetrokken sokkel (ter hoogte van het souterrain en bestaande uit pijlers afgewisseld door diepgelegen vensters achter sierijzeren traliewerk) onder een plat dak met hoge schilden. Het bouwwerk bestaat uit vijf bouwlagen en een zolderverdieping. De verdieping boven het souterrain fungeert als een rustica basement. Daarboven drie verdiepingen met een kolossale orde: zware pilasters op sokkels, aan de bovenzijde voorzien van Ionische kapitelen. Deze pilasters dragen een zware kroonlijst. De zolderverdieping is uitgevoerd als een attiek waarbij de vensters van de dakkapellen zijn voorzien van een segmentvormig fronton. Het pand is als een eenheid uitgevoerd en heeft aan de Martelaarsgracht één travee minder. De ronde hoek wordt geaccentueerd door het erboven geplaatste koepeltorentje met spitsvormige bekroning en het op de eerste verdieping geplaatste balkon op zware sierconsoles met een baluster-balustrade tussen zware posten. De buitenste traveeën risaleren en worden geaccentueerd door de boven de ingang geplaatste balkons, eveneens op zware sierconsoles. De ingang aan de Martelaarsgracht heeft een smeedijzeren sierhek. Boven de ingang het eveneens in decoratief smeedijzer uitgevoerde wapen van Nederland. De tussen de pilasters geplaatste vensters op de verdiepingen zijn rechthoekig en zijn op de eerste verdieping voorzien van onderdorpels op sierconsoles; op de tweede verdieping door een alternerend stelsel van Franse Balkons achter een smeedijzeren sierbalustrade. De decoraties herinneren aan de zeevaart. In het gebogen fronton boven de ingangstravee aan de Prins Hendrikkade worden een reddingboei (symbool van de zekerheid die een verzekering kan bieden), een wereldbol, een anker, schepen, dolfijnen en een Mercuriusstaf afgebeeld. Over de verdere gevel eveneens aan zeevaart en handel herinnerend beeldhouwwerk.

In de hal achter de entree aan de Prins Hendrikkade bevindt zich een groot glas-in-lood raam.

Waardering

Kantoorgebouw in Um 1800-trant van algemeen belang vanwege de cultuur- historische en architectuurhistorische waarde. Eveneens van stedebouwkundig belang vanwege de monumentale, beeldbepalende ligging op de hoek van Prins Hendrikkade en Martelaarsgracht.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Handel en kantoor Scheepvaartkantoor

Breman, E. ; Stad Amsterdam