Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
518434
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
Hotel de l'Europe
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
11 december 2001
Kadaster deel/nr: 
82904/172
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Amsterdam
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Amsterdam
X-Y coördinaat: 
121430 - 486756

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Op de hoek van Nieuwe Doelenstraat en Binnen-Amstel in 1895-96 tot stand gekomen HOTEL, genaamd Hotel de l'Europe, naar een ontwerp in Neo-Renaissance stijl van W. Hamer in opdracht van de N.V. De Nederlandsche Hotelmaatschappij.

N.B. In 1898 werden onder de bestaande dakkap twee nieuwe verdiepingen ingericht door A.L. van Gendt en Zn. De hoekingang werd tevens veranderd in een raam waar later weer een deur van werd gemaakt. In 1902 werd aan de achterzijde een erker over drie verdiepingen toegevoegd door C. Oosterbaan.

In 1910-11 werd het gebouw uitgebreid met nr. 4 door de Gebr. van Gendt ALzn. in een sobere architectuur. Na vele verbouwingen is het gebouw in 1987 opnieuw uitgebreid en verbouwd. Hierbij is het oude gedeelte zoveel mogelijk in oude stijl hersteld. Het onlangs aan het Hotel de l'Europe toegevoegde Nieuwe Doelenstraat 6-8 is niet in de bescherming opgenomen.

Omschrijving

Op een rechthoekige plattegrond in rode baksteen opgetrokken hotelgebouw bestaande uit een souterrain, een hoofdverdieping en afwisselend vier en vijf verdiepingen, soms nog voorzien van een zolderverdieping. Het gebouw heeft steil oplopende dakschilden met shingles overgaand in een plat dak. Het souterrain en een deel van de hoofdverdieping is opgetrokken in een Bentheimerkleurig natuursteen. De asymmetrische opbouw van de gevel is kenmerkend.

Binnen-Amstelzijde. Asymmetrische gevelopbouw. De hoofdverdieping is deels voorzien van brede erkers. Grote segmentvormige, ronde en rechthoekige vensteropeningen van diverse grootte, aan de linkerzijde verscholen achter een moderne erker. De onregelmatig over de gehele gevel aangebrachte balkons op de verdiepingen worden gedragen door bewerkte zware natuurstenen consoles met beeldhouwwerk en zijn alle voorzien van een borstwering. De verdiepingen zijn voorzien van pilasters met witgepleisterde bewerkte versieringen aan de bovenzijde voorzien van beeldhouwwerk. Sommige vensterassen eindigen in boven de goothoogte uitstekende ingezwenkte topgevels bewerkt met natuursteen. De gootlijsten rusten op klossen boven brede natuurstenen friezen.

In de afgeschuinde hoek naar de Nieuwe Doelenstraat boven de ingang bevindt zich een arkel met torenachtige bekroning. De bewerkte en van beeldhouwwerk voorziene ingang (aan de consoles een uil en een papegaai) geeft toegang tot het huidige restaurant Excelsior. De zijde aan de Nieuwe Doelenstraat heeft eenzelfde gevelopbouw en eenzelfde gevelbehandeling. Meest links gelegen drie vensterassen brede bouwlichaam met topgevel betreft de uitbreiding van de Gebr. van Gendt ALzn. In de daklijst een cartouche met het jaartal van de voltooiing van de bouw, 1911. Een rijk versierd tympaan boven het raam links van de ingang. Natuurstenen entree. Grote marquise boven de entree d.i. een luifel van smeedijzer en glas met daarboven en daaronder de naam van het hotel in goudkleurige letters. Rechthoekige vensteropeningen aan bovenzijde voorzien van segmentvormig bandwerk. De gehele gevel is voorzien van figuratieve geveldecoratie. Op de derde verdieping beeldjes van geknielde, middeleeuws geklede figuren. In de consoles onder de balkons ter hoogte van de eerste verdieping zijn apen, katten, honden, uilen, papegaaien en andere gevleugelde dieren verwerkt. Aan de gevel in de Nieuwe Doelenstraat een spin in zijn web en een ooievaar.

Waardering

Hotel van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van het opkomend hotelwezen in het laatste kwart van de 19de eeuw. Eveneens van architectuurhistorische waarde. De fraaie ligging aan de Binnen- Amstel geeft het pand een belangrijke toegevoegde stedebouwkundige waarde.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaNieuwe Doelenstraat21012 CPBinnenstadAmsterdam
NeeNieuwe Doelenstraat41012 CPBinnenstadAmsterdam

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieSport, recreatie, vereniging en horecaHorecaHotel

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
AmsterdamG6553

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Neo-Renaissanceinvloeden

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18951896exactvervaardiging
19101911exactverbouwing

Uitbreiding

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Gendt ALzn, Gebr. van ; Stad Amsterdamarchitect / bouwkundige / constructeur
Hamer, W. ; Stad Amsterdamarchitect / bouwkundige / constructeur
Wilt u ons helpen?
Wij willen meer kennis delen over rijksmonumenten. Wilt u ons hierbij helpen door maximaal vijf korte vragen te beantwoorden?
Ja, ik help graag mee