Amsterdam I 6753
Nicolaas Witsenkade 38, 1017 ZT te Amsterdam

Inleiding

Op de hoek van Nicolaas Witsenkade en Pieter Pauwstraat in 1889-90 tot stand gekomen HERENHUIS voor één gezin naar een ontwerp in Neo-Venetiaanse stijl van Ed. Cuypers in opdracht van D. Sanders.

Omschrijving

Op een nagenoeg rechthoekige plattegrond tot stand gekomen herenhuis bestaande uit drie bouwlagen onder een ver overstekend plat dak. Overstek gedragen door uit hout gesneden sierconsoles. Grote gesloten gevelvlakken uitgevoerd in gele baksteen op een hardstenen plint. Op de begane grond worden gebosseerde gevelvlakken slechts onderbroken door de flauw risalerende hoofdentree aan Nicolaas Witsenkade en naast elkaar geplaatste rondboogvormige vensteropeningen aan beide gevelzijden. De hoek van de begane grondverdieping is afgeschuind. De bel-etage met drie kamers-en-suite heeft aan beide gevels een erker op zware bewerkte consoles: aan de zijde van de Pieter Pauwstraat in het midden van een verder gesloten gevelvlak met een versiering van witgepleisterde blokjes; aan de zijde van de Nicolaas Witsenkade boven de entree met daarnaast (r) een rechtafgesloten venster met twee stijlen. De tweede verdieping is voorzien van gekoppelde rondboogvensters en verdiepte vlakken en heeft een beschildering van sjabloonornamenten in goud op een pastel-groene ondergrond. De verdiepingen worden gescheiden door witgepleisterde banden. Alle vensters zijn voorzien van glas-in-lood bovenlichten.

Aan de tuinzijde bevindt zich een serre met glas-in-lood in de bovenlichten. Het bovenliggend balkon heeft een deels uit hout en decoratief smeedijzere opgetrokken borstwering. De tuin wordt aan de straatzijde afgesloten door een eveneens uit gele baksteen opgetrokken muur met gepleisterde en geprofileerde waterlijst ter hoogte van de begane grondverdieping. Links in deze muur bevindt zich een rondboogvormige ingang naar de tuin.

Waardering

Herenhuis van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als een gaaf gebleven voorbeeld van een laat 19de-eeuws woonhuis in een in Nederland zeldzaam toegepaste Neo-Venetiaanse stijl alsmede van belang in het oeuvre van Ed. Cuypers. Voorst van situationele waarde.

Cuypers, Ed. ; Stad Amsterdam