Amsterdam G 5518
Nieuwe Doelenstraat 24, 1012 CP te Amsterdam

Inleiding

Op de hoek van Nieuwe Doelenstraat en Kloveniersburgwal aan de zijde van de Binnen-Amstel in 1882-83 tot stand gekomen HOTEL naar ontwerp in Neo-Franse Renaissance van J.F. van Hamersveld van het architectenbureau Van Rouendal & Co. in opdracht van directeur H.F. Hahn. De opdracht werd verleend aan het aannemingsbedrijf Oosterink en Schut voor f 119.900,-.

N.B. De eerste steen werd gelegd door Anna Alice Martha Hahn op 4 juli 1882. In 1889 bouwde J.F. van Hamersveld een wintertuin en verscheen er de serre aan de Binnen-Amstel naar een ontwerp van F. Weismantel. In 1905 volgde er een verbouwing door W. van Jaarsveld. In 1911 werd er opnieuw verbouwd door T. Lammers en Foeke Kuipers.

Omschrijving

Op een samengestelde plattegrond tot stand gekomen hotel bestaande uit zeven bouwlagen onder een plat dak. De zesde en zevende bouwlaag zijn als attiekverdieping gebouwd. Het gebouw is in baksteen opgetrokken.

Gevel Nieuwe Doelenstraat. In hardsteen opgetrokken souterrain en begane grondverdieping. Flauw risalerende ingangstravee met boven de entree twee boven elkaar geplaatste fors uitspringende erkers op zware consoles. Overstekende en gekorniste kroonlijst aan de onderzijde voorzien van klossen en een fries van gekoppelde sierconsoles. De attiekverdieping wordt eveneens afgesloten door een overkragende gootlijst op consoles. De rechthoekige vensters regelmatig in de gevel geplaatst. Als hoekpaviljoen fungerende linkerzijgevel (N) met smalle afgeschuinde hoeken twee vensterassen breed. Gebogen muurvlak op begane grond. Rechthoekige bovenbouw 'rust' op zware, decoratief bewerkte hoekconsoles. Overgang naar eerste verdieping middels decoratief fries. Rechthoekige, met natuursteen bewerkte, vensteropeningen met verdiept geplaatste T-ramen. Marmeren gedenkplaat met voorstelling van de voormalige Swych Utrecht van H.A. Teixeira de Mattos tussen vensters op eerste verdieping. Onder de vensters op de tweede verdieping een fries van kandelaberzuiltjes. Op de hoeken pilasters, ter hoogte van de eerste verdieping gebosseerd. Gevelsteen met tekst betreffende eerste steenlegging (zie bij inleiding). De gevelzijde wordt afgesloten door een toit-en-pavillon. Gevel aan Binnen-Amstel betreft een ingesnoerde driezijdige toren met koepel en lantaarn met aan weerszijden twee naar buiten toe flauw wegdraaiende bouwlichamen van zes vensterassen breed. Toren ter hoogte van begane grondverdieping gebosseerd en op de eerste en vierde verdieping voorzien van een decoratief bewerkte oculus. Die in de vierde verdieping is voorzien van een klok met aan weerszijden twee levensgrote beelden voorstellende 17de eeuwse kloveniers gebeeldhouwd in 1883 door H.A. Teixeira de Mattos. Als materiaal gebruikte hij Savonièresteen. Kolossale hoekpilasters van natuursteen over drie verdiepingen. Linker bouwlichaam met een serre ter hoogte van de begane grondverdieping met bovenliggend plat. Ter hoogte van eerste verdieping pilasters van natuursteen. Ter hoogte van tweede verdieping twee balkons op zware bewerkte consoles. Rechthoekige vensteropeningen met verdiept geplaatste vensters. Rechter bouwlichaam (N) met ter hoogte van begane grondverdieping vier halfzuilen op sokkels met bovenliggend balkon. Ter hoogte van tweede verdieping eveneens balkon op zware bewerkte consoles. Op begane grondverdieping rondboogvormige vensteropeningen met verdiept geplaatste vensters waaronder een fries van kandelaberzuiltjes. Op de verdiepingen rechthoekige vensteropeningen met verdiept geplaatste vensters.

Over de gehele gevelzijde een uitkragende en gekorniste kroonlijst op zware bewerkte consoles. Onder de kroonlijst een fries van cartouches. De attiekverdieping wordt afgesloten door een brede decoratief bewerkte kroonlijst. De gehele gevel is verder voorzien van ijzeren sierankers. Alle vensteropeningen hebben een bewerkte natuurstenen omlijsting. Natuurstenen bandwerk.

Interieur. De vestibule en trappehuis nog in oorspronkelijke staat. Grijs geaderde witmarmeren trappen en vloeren. Balustrade met twee reusachtige kandelabers van cuivre-poli. De hal heeft door middel van een vide verbinding met de galerijen van de bovengelegen verdiepingen.

Waardering

Hotel van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als uiting van het opkomend hotelwezen ten gevolge van het eveneens opkomende toeristenverkeer en de intensivering aan de handel aan het eind van de 19de eeuw. Eveneens van architectuurhistorische waarde vanwege de esthetische kwaliteit van het gevelontwerp. Bovendien van stedebouwkundige waarde vanwege de ligging aan de Binnen-Amstel.

Ja Sport, recreatie, vereniging en horeca Horeca Hotel

Hamersveld, J.F. van ; Stad Amsterdam