Amsterdam F 6756
Nieuwezijds Voorburgwal 120, 1012 SH te Amsterdam
Nieuwezijds Voorburgwal 126, 1012 SH te Amsterdam
Spuistraat 77, 1012 ST te Amsterdam
Spuistraat 81, 1012 ST te Amsterdam

Inleiding

Tussen Nieuwe Zijds Voorburgwal en Spuistraat in 1931-32 tot stand gekomen KANTOORGEBOUW met CONCIERGEWONING naar een ontwerp in Kubistisch-Expressionistische trant van F.A. Warners in opdracht van de N.V. Amsterdamsche Maatschappij tot Exploitatie van Etagewoningen.

Omschrijving

Op een vierkante plattegrond tot stand gekomen kantoorgebouw bestaande uit 10 bouwlagen onder een plat dak. De bakstenen gevels hangen in een skelet van gewapend beton.

Voorgevel Nieuwe Zijds Voorburgwal. Begane grondverdieping van natuursteen met verdiept geplaatste vensteropeningen achter ijzeren traliewerk. Ingang ter linkerzijde onder een luifel. De smalle ingangstravee wordt verticaal geleed door de driezijdige stalen erkeropbouw waarin de lift is geplaatst. Stalen vensterstroken over de gehele breedte van de gevel. De bakstenen muurvlakken tussen de vensterstroken zijn voorzien van siermetselwerk. De terugwijkende bovenste verdieping is eveneens voorzien van siermetselwerk. Achtergevel aan Spuistraat heeft acht bouwlagen en twee terugwijkende verdiepingen. Eveneens stalen vensterstroken. Geheel rechts over eerste en tweede verdieping ronde erker. Daarboven over alle verdiepingen uitkragende ronde balkons met ijzeren leuning. Rechts naast de balkontravee een smalle terugwijkende travee met een verticale vensterstrook. Achter de balkons een hoog boven de goothoogte uitkragend smal bouwlichaam met luifel.

Waardering

Kantoorgebouw van algemeen belang vanwege architectuurhistorische waarde vanwege de bijzondere vormgeving van de gevel alsmede van belang in het oevre van F.A. Warners. Eveneens van architectuurhistorisch belang vanwege de bijzondere samenhang tussen exterieur en interieur.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Handel en kantoor Kantoorgebouw
Nee Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Conciërgewoning