Amsterdam F 6680
Nieuwezijds Voorburgwal 162, 1012 SJ te Amsterdam
Nieuwezijds Voorburgwal 170, 1012 SJ te Amsterdam
Spuistraat 111, 1012 SV te Amsterdam
Spuistraat 123, 1012 SV te Amsterdam

Inleiding

Aan de Nieuwe Zijds Voorburgwal in 1888-'89 tot stand gekomen KANTOORGEBOUW naar een ontwerp in Neo-Hollandse Renaissance van A.L. van Gendt in opdracht van de Handelsvereniging 'Amsterdam'. N.B. In 1907 werd de binnenplaats achter het pand aan de Nieuwe Zijds Voorburgwal overdekt door de Gebr. van Gendt ALzn. in opdracht van directeur P. Reineke. In 1909-10 werd het gebouw, eveneens in opdracht van de Handelsvereniging 'Amsterdam' naar de Spuistraat uitgebreid naar ontwerp in Rationalistische trant van de Gebr. van Gendt met de nrs. 113-123. In 1925 werd het pand uitgebreid met nr. 111.

Omschrijving

Op een samengestelde plattegrond in twee fasen tot stand gekomen bakstenen kantoorpand. Het gebouw aan de Nieuwe Zijds Voorburgwal bestaat uit souterrain, bel-etage en twee verdiepingen onder een schilddak met shingles. Het souterrain is opgetrokken in rustica bewerkt hardsteen. De gevel is acht vensterassen breed. Middelste twee vensterassen springen licht naar voren en worden afgesloten door een topgevel in de stijl van Vredeman de Vries. Twee kleinere topgevels op de hoeken. De rijk gedecoreerde ingang bevindt zich in de twee meest rechts gelegen vensterassen ter hoogte van souterrain en bel-etage. Entree voorzien van rijk bewerkte panelendeur met glas-in-lood bovenlicht. Rechthoekige vensters met glas-in-lood bovenlichten. Op de tweede verdieping vensters voorzien van geprofileerde boogvelden. Uitkragende en gekorniste kroonlijst aan de onderzijde voorzien van rijk bewerkte consoles. Daarboven een attiek waarop de topgevels zijn geplaatst.

Gebouw aan de Spuistraat bestaande uit souterrain, bel-etage en twee verdiepingen onder een schilddak met shingles. Gevel vier traveeën breed. Linkertravee eindigt in topgevel en is over drie verdiepingen voorzien van kolossale pilasters. De travee heeft op de hoeken ronde uitkragingen over alle bovenverdiepingen. Het souterrain is over de gehele gevelbreedte in rustica hardsteen uitgevoerd. Vensters in verschillende samenstellingen gekoppeld en alle voorzien van natuurstenen vensteromlijstingen. De ramen zijn verdiept geplaatst. Bovenlichten door roeden onderverdeeld. Ronde hoekoplossing. Sommige natuurstenen vensteromlijstingen decoratief bewerkt.

Waardering

Kantoorpand van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling namelijk de 'verkantorisering' van de grachtengordel alsmede van architectuurhistorische waarde.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Handel en kantoor Kantoorgebouw

Uitbreiding naar de Spuistraat