Inleiding

In de bocht van de Korte Marnixkade in 1893-'94 tot stand gekomen WOONHUIS met twee bovenhuizen naar een ontwerp van H.H. Baanders en G. van Arkel in opdracht van J.W. van Tubergen. Het herenhuis is gebouwd in een trant die wel aangeduid wordt als Overgangsarchitectuur.

Omschrijving

Op een rechthoekige plattegrond in een donkere baksteen opgetrokken woonhuis bestaande uit souterrain, bel-etage en drie verdiepingen onder een plat dak. De gevel is drie vensterassen breed. De ingangstravee risaleert vanwege de gebogen rooilijn. In deze linkertravee bevindt zich in een portiek een dubbele ingangspartij met eikehouten deuren. De portiek heeft een stoep met drie treden. In het portiek is een tegeltableau met een reliëfvoorstelling aangebracht. De vensters liggen onder bogen. In de linkertravee zijn de vensters in drieeën verdeeld met drie boogjes. De bogen zijn met geglazuurde tegeltjes bedekt. De bovenlichten van de vensters zijn voorzien van glas-in-lood. Het basement is van natuursteen (waarin toegang tot souterrain), evenals de rijkbewerkte consoles onder het balkon, de speklagen, de waterlijsten, de jaartalsteen en de beëindiging van de tuitgevel in de linkertravee. Rijk bewerkt smeedwerk is toegepast bij de stoephekken, de deuren en de balustrade van het balkon.

Waardering

Pand van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van laat-19de-eeuwse architectuur met zorgvuldig uitgevoerde detaillering. Eveneens van belang vanwege het in gave staat verkerende exterieur alsmede verschillende onderdelen van het interieur.

JaKorte Marnixkade41013 HVBinnenstadAmsterdam

met twee bovenhuizen