Inleiding

Aan de westzijde van de Rozengracht en enigszins naar achter gelegen in 1888 tot stand gekomen gebouw voor GENEESKUNDIGE ARMENVERZORGING naar een ontwerp in Vakwerk-stijl van de toenmalige dienst der Publieke Werken in de gemeente Amsterdam.

N.B. In 1902 werd het gebouw naar de Singelgracht vergroot met een zittinglokaal ten behoeve van de Gemeentelijken Geneeskundigen Dienst.

In 1916 werd het zittinglokaal uitgebreid met een slaapkamer.

Omschrijving

Op een onregelmatige plattegrond en geheel in hout opgetrokken bouwmassa bestaande uit één bouwlaag met donkere plint onder een samenstel van fors overstekende schild- en zadeldaken. Het zittinglokaal uit 1902 (nr. 226A) heeft een plat dak. De gebouwen zijn voorzien van vier- en zesruitsvensters met bovenlichten. Het vakwerk bestaat uit door stijl- en regelwerk gevormde vlakken, sommige gevuld met Andreaskruisen. Onder de overstekende dakgoot een fries van gepotdekselde houten delen.

Waardering

Voormalig gebouw voor geneeskundige armenverzorging van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-maatschappelijke ontwikkeling alsmede van belang vanwege de typologische en functionele zeldzaamheid en vanwege het materiaalgebruik en de vormgeving in vakwerkstijl.

JaRozengracht2261016 SZBinnenstadAmsterdam
NeeRozengracht226A1016 SZBinnenstadAmsterdam