Amsterdam F 5470
Rokin 58, 1012 KV te Amsterdam

Inleiding

Een in 1898 tot stand gekomen KANTOORGEBOUW met opslagruimte op de begane grond. Gebouwd in opdracht van de N.V. Vriesseveem. De architect was G. van Arkel, die bij het ontwerp gebruik maakte van de sobere art nouveau als bouwstijl. Langgerekt en smal gebouw met verdiept geplaatste lantaarn tussen voor- en achterbouw. De kantoren bevonden zich op de verdiepingen. Op de tweede verdieping was een vergaderzaal. Op de begane grond was naast de opslagruimte een deel bestemd als verblijf voor de schuitenvoerders.

NB.

In 1919 werd in opdracht van J.H. de Bussy door aannemer M. Jansen een verbouwing uitgevoerd, waarbij de bestemming van het pand wijzigde tot winkel met magazijn. De oorspronkelijke centrale dubbele houten openslaande pakhuisdeuren op de begane grond werden verwijderd. De plint werd doorgetrokken en een winkelvenster werd aangebracht. Recent is de winkelpui geheel in glas vernieuwd en reikt van begane grond tot en met de eerste verdieping.

Omschrijving

Op een rechthoekige plattegrond tot stand gekomen gebouw. Aan de zijde van het Rokin laten zich vier bouwlagen onderscheiden: een begane grond en drie verdere verdiepingen.

Het voorste deel wordt gedekt met een plat dak. De voorgevel is gepleisterd en witgeschilderd. Hardstenen plint met lijst. Centraal bevindt zich de vernieuwde pui. Links en rechts hiervan een toegangsdeur. Stijlen met consoles en een drievoudig geleed bovenlicht boven het kalf. Op de verdieping aan weerszijden van de nieuwe pui een smaller venster met ongeleed bovenlicht. Boven de doorlopende dorpel op de muurdammen met afgeschuinde zijden een viertal smeedijzeren uitstekende bevestigingen en verbindingen van een doorlopende metalen stang. Boven deze bevestigingen met steunpunten bevinden zich elementen van een bewerkte gevellijst. Boven het venster van de eerste verdieping een brede natuurstenen gevelsteen met gekroond schild en twee heraldische leeuwen. Boven de smallere vensters een kleinere natuurstenen onbewerkte gevelsteen met inliggende cassette. Op het niveau van de tweede verdieping een drietal vensters met benedendorpel. Rond decoratief element op de linker- en rechter muurdam. In het midden een geleed venster met viervoudig geleed bovenlicht met glas-in-lood raamvulling. Aan weerszijden hiervan een vergelijkbaar venster met tweevoudig geleed bovenlicht. Boven de smalle vensters een verdiept natuurstenen spaarveld vormgegeven door de als schouders en tuit doorlopende afgeschuinde zijden van de muurdammen. In de tuit een onbewerkt wapenschild. Het centrale venster heeft een soortgelijk maar breder en lager spaarveld. Hierboven de uit twee delen opgebouwde kleine balustrade van de op de derde verdieping gelegen driezijdig ingebouwde loggia met vensters en toegangsdeur. Op de borstwering van de balustrade een centrale gedrongen zuil met teerlingkapiteel. Muuropeningen in genoemde vorm met de schouders en de tuit. Aan weerszijden van deze loggia een halfzuil op console en met teerlingkapiteel. Deze halfzuilen vormen als console of kraagsteen een ondersteuning voor de gootlijst op klossen. Links en rechts nog een eenvoudig venster met spaarveld in de genoemde vorm. Op de hoeken van de gevel ter hoogte van de derde verdieping een console met profilering waarop dierplastiek. Op zijn beurt dient dit geheel als ondersteuning van een pijler met een tweetal kwartzuilen met teerlingkapiteel. Metalen element aan de voorzijde. Het opzetstuk met natuurstenen gedecoreerde bekroning overstijgt de gootlijst.

Waardering

Kantoorgebouw van algemeen belang vanwege zijn architectuurhistorische waarde. Bijzonder belang van het object voor de geschiedenis van de architectuur, alsmede belang wegens de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Handel en kantoor Kantoorgebouw Met pakhuis-functie op de begane grond

Sobere art nouveau

Arkel, G. van ; Stad Amsterdam