Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
518456
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
11 december 2001
Kadaster deel/nr: 
82898/23
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Amsterdam
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Amsterdam
X-Y coördinaat: 
121589 - 486942

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Een in 1925-1927 tot stand gekomen UNIVERSITEITSGEBOUW. Gebouwd in opdracht van de Universiteit van Amsterdam naar een ontwerp van de architect P.L. Marnette van de Dienst der Publieke Werken in de stijl van de Amsterdamse School. Toegang in de Oudemanhuispoort. Het gebouw wordt ook wel 'De Schaats' genoemd en heeft in het trappehuis over drie etages een wandschildering uit 1951 van Peter Alma voorstellende 'De Geschiedenis der Wetenschap'.

Omschrijving

Op een samengesteld rechthoekig grondplan tot stand gekomen gebouw met drie bouwlagen boven het maaiveld. Gemetselde, asymmetrische gevels. Aan de zijde van de Kloveniersburgwal een hoog en steil dakschild met leien. De gevel aan de zijde van de Kloveniersburgwal heeft op de begane grond een grote schaatsvormige vensterpartij. Het venster is asymmetrisch en meervoudig geleed. Aan de linkerzijde zwenkt een deel van het venster uit het gevelvlak. Ook het muurwerk hierboven heeft een dergelijke uitzwenking. Deze uitzwenking wordt plat afgesloten. Op de eerste verdieping aan de rechterzijde een serie van vijf gekoppelde vensters met ongeleed raam aan de benedenzijde en een meerruits geleed bovendeel. Op de tweede verdieping een serie van vijf gekoppelde en meerruits gelede vensters. Tussen de vensterseries een houten fries met profilering en ornament. Muurdam aan de rechterzijde van de gevel is hoger opgetrokken. Aan de linkerzijde van de gevel een eveneens hoger opgetrokken geveldeel met torenachtige bekroning. Geheel links een gesloten geveldeel met een eenvoudige en rechte en witgeschilderde beëindiging. De hoek van de voor- met de zijgevel is afgerond. De gevel aan de zijde van de Oudemanhuispoort heeft links een verlaging. Verder een rechte gevelbeëindiging als omschreven en per bouwlaag een serie gekoppelde en meerruits gelede vensters.

Waardering

Universiteitsgebouw in de stijl van de Amsterdamse School van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde.

Locatie

LocatienaamLocatieomschrijving
BY Oudemanhuispoort 4, Amsterdam

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieCultuur, gezondheid en wetenschapOnderwijs en wetenschapUniversiteitsgebouw

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
AmsterdamG9232

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
ExpressionismeAmsterdamse schoolonbepaald

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19251927exactvervaardiging
Wilt u ons helpen?
Wij willen meer kennis delen over rijksmonumenten. Wilt u ons hierbij helpen door maximaal vijf korte vragen te beantwoorden?
Ja, ik help graag mee