Amsterdam F 7931
Spuistraat 274, 1012 VX te Amsterdam

Inleiding

Op de hoek van de Spuistraat en de Raamsteeg in 1898 tot stand gekomen WINKELWONING. Gebouwd naar een ontwerp van de architect G. van Arkel in de stijl van de sobere art nouveau. Op de begane grond vestigde zich een bakkerij met de winkel op de hoek.

Omschrijving

Winkelwoonhuis op rechthoekig grondplan met vijf bouwlagen boven het maaiveld: begane grond en vier verdiepingen onder een kap. Dak opgebouwd uit steile schilden en enkele ingestoken spitsen; dekking met shingles. Op de spitsen bevinden zich pirons met bol. Kleine dakkapel met houten zijwanden en venster met dubbel draairaam met meerruits geleed bovenlicht. Gevels zijn gepleisterd. Gebruik van natuursteen bij lijstwerk, dorpels en accenten. Houten betimmering bij de vierde verdieping. De pleisterlaag van de gevel van de begane grond is witgeschilderd; grijze sokkel met profiel. Begane grond heeft een overhoeks geplaatste toegang tot de winkel. Toegangsdeur met meerruits bovenlicht boven kalf. Consoles ter ondersteuning van het bovengelegen halfronde geveldeel. Aan weerszijden van de toegang tot de winkel een winkelruit onder geknikte toging. Aan de linkerzijde van de gevel aan de Spuistraat een eenvoudige toegang. Rechts hiervan een klein ongeleed venster. Boven toegang en venster een licht in de vorm van een gedrukte driepasboog. Tussen deze lichten de kwartronde console van de bovengelegen arkel. De zijgevel heeft enkele kleinere vensters. Over beide gevels loopt een tussen banden geklemd fries. Aan de linkerzijde van de gevel aan de zijde van de Spuistraat bevindt zich een halfronde arkel over vier verdiepingen. Op de eerste verdieping hierin een tweetal vensters met bovenlicht met glas-in-lood raamvulling; op de tweede verdieping een kleine loggia met halfrond smeedijzeren balconhek, gedrongen zuilen met kapiteel en arcadebogen, dubbele balcondeuren met bovenlicht; op de derde verdieping een tweetal vensters met getoogd bovenlicht met glas-in-lood raamvulling; op de vierde verdieping een kleine loggia met stenen borstwering en scheidende post. Afsluiting met ingestoken torenspits met breed uitkragende overstek en balkwerk. Op de hoek Spuistraat en Raamsteeg een halfronde erker over de vier verdiepingen. Per verdieping gebogen vensters met glas-in-lood raamvulling van de bovenlichten. Op de derde verdieping hebben deze bovenlichten een lichte toging. Op de tweede verdieping aan de zijde van de Spuistraat een kleine toegevoegde halfronde erker met twee vensters, rustend op een console en afgesloten met een klein koepeldak. Op de vierde verdieping is de gevelwand van de grote overhoeks geplaatste erker evenals de aangrenzende geveldelen beschoten met een houten betimmering. Hierin bevinden zich series kleine en gekoppelde vensters met kalf en zesruits geleed bovenlicht. Brede houten en schuine overstek met balkeinden. De overhoekse erker eindigt in een samenstel van spitsschilden. Zijgevel aan de Raamsteeg met enkele eenvoudige vensters.

In het interieur zijn op de begane grond in de winkelruimte enkele grote tegeltableaus met voorstellingen uit het bakkerijbedrijf bewaard gebleven.

Waardering

Winkelwoning van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische en situationele waarde. De aanwezige tegeltableaus vormen een toegevoegde waarde.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis Winkelwoning Bakkerij

Sobere art nouveau