Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
518459
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82898/4
Kadastrale aanduiding
Amsterdam G 8120 A1
Amsterdam G 8120 A7
Amsterdam G 8120 A3
Amsterdam G 8120 A16
Amsterdam G 8120 A8
Amsterdam G 8120 A6
Amsterdam G 8120 A13
Amsterdam G 8120 A19
Amsterdam G 8120 A2
Amsterdam G 8120 A5
Amsterdam G 8120 A11
Amsterdam G 8120 A12
Amsterdam G 8120 A17
Amsterdam G 8120 A15
Amsterdam G 8120 A14
Amsterdam G 8120 A10
Amsterdam G 8120 A9
Amsterdam G 8120 A18
Amsterdam G 8120 A4
Oudezijds Achterburgwal 128 A, 1012 DT te Amsterdam
Oudezijds Achterburgwal 130, 1012 DT te Amsterdam
Oudezijds Achterburgwal 132, 1012 DV te Amsterdam
Oudezijds Achterburgwal 128 B, 1012 DT te Amsterdam
Oudezijds Achterburgwal 128 C, 1012 DT te Amsterdam

Omschrijving

Inleiding

Een in 1879-1881 tot stand gekomen KANTOORGEBOUW. Gebouwd in opdracht van de heer J.B. van Dijk naar een ontwerp van de architect G.C.E. Rademaker. Ontworpen en gebouwd in de stijl van de neo-renaissance.

Omschrijving

Op een nagenoeg rechthoekig grondplan tot stand gekomen kantoorgebouw, met aan de rechterzijde een smalle steeg. In het geheel laten zich boven het maaiveld vijf bouwlagen onderscheiden: een begane grond, drie verdiepingen en een mezzanino. Op het niveau van de begane grond rustica-zone met imitatie in pleisterwerk van gebosseerde natuursteen. Verdere gevel opgebouwd uit vermetselde baksteen en witgepleisterde constructieve en decoratieve delen. De kleur van de baksteen gebruikt bij de mezzanino is lichter. Symmetrische en sterk horizontaal en vertikaal gelede gevel. Gevel is vijf traveeën breed en heeft een lichte middenrisaliet van drie traveeën verder geaccentueerd d.m.v. pilasters. Rustica-zone met gladde sokkel met lijst. Centraal een toegangspartij met dubbele houten deur met panelen met schuingeplaatste delen en brede weldorpel. Boven het kalf de opening van een bovenlicht in de vorm van een gedrukte segmentboog. Aan weerszijden een venster met dubbel draairaam en halfrond bovenlicht en traliewerk. In de iets teruggezette geveldelen aan de linker- en rechterzijde een toegangspartij met houten deur met panelen en gebogen lijst met ornament. Boven het kalf een halfrond bovenlicht met roedenverdeling. Op deze bouwlaag worden de halfronde of gedrukte bovenlichten in het pleisterwerk geaccentueerd middels oplopende blokken. Geprofileerde cordonlijst van grijze natuursteen. De eerste verdieping toont de risaliet met gepleisterde inspringende blokken op de hoeken. Drie T-vensters in wit kader met fries met gebaarde mannenkop gevat in ornament. Afgesloten met een segmentboog-vormig fronton. Aan weerszijden van de risaliet een dergelijk venster met vrouwenkop temidden van festoenen. Hier afsluiting met driezijdig fronton. Gevellijst van grijze natuursteen. Op de hoeken van de risaliet hierop rustend basement van pilaster over tweede en derde verdieping. Pilaster met Corinthisch kapiteel en bewerkte en geornamenteerde onderzijde. Op de tweede verdieping van de risaliet drie licht getoogde T-vensters in witte enkadrering met lijst. Gebaarde mannenkop als ornament. Middenvenster met lijst met halfronde onderbreking. Op de derde verdieping van de risaliet drie van dergelijke venstes. Natuurstenen benedendorpel met wit ornament. Middenvenster afgesloten met een fronton. Aan weerszijden van de risaliet op het niveau van de tweede en derde verdieping een licht getoogd T-venster met vrouwenkop onder eveneens licht getoogde afsluitende lijst. Boven de derde verdieping een hoge geprofileerde gevellijst waarboven de mezzanino. Drie vensters in het midden van de gevel. Vensters met lichte toging, dubbel draairaam en witte enkadrering. Aan weerszijden gedrongen liseen op basement. Op deze liseen een hoge voluut met bladwerk en sierend dierplastiek. Aan weerszijden venster als omschreven. Gevelbeeindiging met tandlijst en kroonlijst op bewerkte klossen.

Waardering Kantoorgebouw van algemeen belang vanwege architectuurhistorische waarde als voorbeeld van italiserend bouwen, gaaf gevelbeeld.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Handel en kantoor Kantoorgebouw

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1879
1881
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Renaissance
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Rademaker, G.C.E. ; Stad Amsterdam
architect / bouwkundige / constructeur