Actualiteit gegevens: 21-03-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
518460
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
11 december 2001
Kadaster deel/nr: 
17815/41
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Amsterdam
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Amsterdam
X-Y coördinaat: 
121933 - 487757

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Een in 1918-1920 tot stand gekomen HANDELSKANTOOR. Ook genoemd 'Gebouw Batavia'. Ontworpen in opdracht van de N.V. Batavia Arak Maatschappij door de architect J.H. Slot, die hierbij gebruik maakte van de stijl van de Amsterdamse School. Behalve kantoorgebouw tevens magazijnruimte en inpandige conciërgewoning. Bij de bouw was verder de N.V. Gewapend Beton "De Kondor" betrokken. Enkele latere verbouwingen. Het gebouw heeft een voorgevel aan de zijde van de Prins Hendrikkade en een achtergevel aan de zijde van de Oude Zijds Kolk. De recente uitbouw in verband met de tegenwoordige (1995) horeca-bestemming.

Omschrijving

Op een nagenoeg rechthoekig grondplan tot stand gekomen gebouw met vijf bouwlagen. Voornamelijk plat dak met steile schilden met shingles. Bakstenen gevels in verschillende metselverbanden. De gevel aan de zijde van de Prins Hendrikkade is asymmetrisch en sterk geleed. Aan de rechterzijde een gesloten geveldeel met smalle halfronde uitbouw over alle verdiepingen. Per verdieping hierin een halfrond venster met recent raam met kalf. Verder halfrond gemetselde delen met uitkragende banden. Op de begane grond een toegangspartij met portiek met schuine bovenwanden en decoratief metsel- en tegelwerk en natuurstenen hoekstuk. Aan de onderzijde van de halfronde uitbouw een ornament met concentrische ringen. In het opgaande metselwerk getande bakstenen stijl. Aan de linkerzijde boven de begane grond een horizontaal geveldeel met afwijkend baksteenformaat. Hierop metalen regelwerk waarop 'GEBOUW BATAVIA'. Aan weerszijden gemetselde accenten met uitkragende banden. Op de accenten bouwbeeldhouwwerk voorstellende groepen apen. Serie van vijf hoge vensteropeningen met recente ramen. Dergelijke vensters ook op de verdiepingen. Smalle doorlopende muurdammen en decoratief gemetselde geveldelen tussen de verdiepingen. Overig bouwbeeldhouwwerk voorstellende olifantenkoppen. Vierde verdieping als gevel beëindiging in versoberde uitvoering, afgesloten met reeks licht gepunte kantelen. Geheel links een hoger doorlopende muurdam met opzetstuk. Aan de zijde van de Oude Zijds Kolk bevindt zich een symmetrische en sterk gelede gevel. Corresponderend met de gevel aan de zijde van de Prins Hendrikkade ook hier een horizontaal geveldeel met afwijkend baksteenformaat. Ook hier metalen regelwerk waarop 'GEBOUW BATAVIA'. Onder dit deel de eenvoudige vensters van begane grond en souterrain. De series van vijf vensters op de eerste, tweede en derde verdieping hebben nog de oorspronkelijke bovenlichten met glas-in-lood raamvulling. Overige delen met doorlopende smalle muurdammen en decoratief gebruik van metselwerk tussen de verdiepingen is overeenkomstig de gevel aan de zijde van de Prins Hendrikkade. Eenvoudige en rechte gevelbeëindiging.

Waardering

Kantoorgebouw van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde. Tevens vanwege situationele waarde, vanwege de de ligging aan zowel Prins hendrikkade als Oude Zijds Kolk.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaPrins Hendrikkade841012 AEBinnenstadAmsterdam
NeePrins Hendrikkade851012 AEBinnenstadAmsterdam

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieHandelsgebouwen, opslag- en transportgebouwenHandel en kantoorHandelskantoor

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
AmsterdamG6826

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
ExpressionismeAmsterdamse schoolstijlzuiver

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19181920exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Slot, S.L. ; Stad Amsterdamarchitect / bouwkundige / constructeur