Actualiteit gegevens: 21-03-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
518467
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
11 december 2001
Kadaster deel/nr: 
17815/41
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Amsterdam
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Amsterdam
X-Y coördinaat: 
122871 - 486168

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Op de hoek van Sarphatistraat en Korte 's-Gravesandestraat in 1873-75 tot stand gekomen 'RIJKSGOEDERENMAGAZIJN voor Kleeding en Uitrusting' naar een ontwerp in Neo-Classicistische trant in opdracht van het toenmalige Departement van Oorlog. De uitvoering stond onder directie van de Commandant der Genie in de 3e Stelling. Na de aanleg van de Korte 's-Gravesandestraat werd daaraan in 1883 een magazijnmeesterswoning met bergplaats gebouwd naar ontwerp van de Eerstaanwezend Ingenieur der Genie, majoor H.F. Schalken in een sobere eclectische trant. De woning en berging liggen ten zuiden van het hoofdgebouw en vallen niet onder de bescherming.

Omschrijving

Op een rechthoekige, langgerekte en geheel symmetrisch ingedeelde plattegrond tot stand gekomen magazijngebouw bestaande uit drie bouwlagen op een hardstenen plint onder een samenstel van schilddaken bedekt met pannen. Het gebouw is in baksteen opgetrokken met natuurstenen cordonlijsten onder de vensters en wordt afgesloten door een omlopende kroonlijst. Het gebouw telt negentien vensterassen en is voorzien van een middenrisaliet en hoekrisalien ter breedte van drie vensterassen die door een fronton worden bekroond. In het middelste fronton is het gepolychromeerde rijkswapen met gekroonde leeuwen aangebracht; de frontons van de hoekrisalieten bevatten ronder vensters met vierruitsverdeling. In de risalieten een centrale ingangspartij met halfrond bovenlicht, bij de zijingangen met een diamantkop. Beneden is gebruik gemaakt van rondboogvensters (thans voorzien van traliewerk) en op de verdiepingen van getoogde vensters met kleine roedenverdeling. De hoekbosseringen, banden en frontons zijn gepleisterd. De hoofdingang is voorzien van een natuurstenen omlijsting met rusticawerk en Dorische pilasters.

Zijgevels en achtergevel identieke gevelopbouw en detaillering.

INWENDIG resteert alleen nog de oorspronkelijke kapconstructie, samengesteld uit houten spanten en ijzeren vakwerk.

Waardering

Voormalig Rijkskledingmagazijn van algemeen belang vanwege de architectuur- en militairhistorische alsmede de stedebouwkundige waarde. Het gebouw is door zijn symmetrische opzet en door het gebruik van de Neo-Classicistische vormentaal met zware risalieten, frontons, cordon- en kroonlijsten, halfronde en getoogde vensters met kleine roedenverdeling en functionele decoratie alsmede de kapconstructie kenmerkend voor de midden 19de-eeuwse utiliteitsbouw van de Genie. Tevens van belang vanwege de situering aan de binnenstadszijde van de Singelgracht als onderdeel van een grotere reeks militaire gebouwen, als zodanig bovendien mede van belang wegens de uitdrukking van de functie van garnizoenstad en van Nationaal Reduit.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaSarphatistraat3701018 GWBinnenstadAmsterdam

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieVerdedigingswerken en militaire gebouwenMilitaire opslagplaatsFouragegebouw

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
AmsterdamO5006

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Neo-Classicismeinvloeden

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18731875exactvervaardiging