Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
518470
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
11 december 2001
Kadaster deel/nr: 
82899/180
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Amsterdam
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Amsterdam
X-Y coördinaat: 
121955 - 485932

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Aan de noordzijde van de Sarphatistraat in 1888 tot stand gekomen HERENHUIS naar ontwerp in Neo-Venetiaanse trant van Ed. Cuypers. N.B. In 1906 is het pand verbouwd door F. Kuipers t.b.v. Gazandela Mense. In 1909 vond er wederom een verbouwing plaats door J.C. van Meurs t.b.v. J. Speijker.

Omschrijving

Op een min of meer rechthoekige plattegrond gerealiseerd woonhuis bestaande uit souterrain, bel-etage, en drie verdiepingen onder een plat dak. Het pand ligt iets teruggerooid met ervoor een hek en een stoep. Het pand is voornamelijk in natuursteen opgetrokken; alleen in de ingangstravee is baksteen zichtbaar ter hoogte van de verdiepingen. De gevel is drie vensterassen breed in een asymmetrische opzet. Souterrain en bel-etage voorzien van rusticawerk. Het souterrain ligt ter breedte van de twee linker vensterassen. Het hek ervoor bestaat uit een sierijzeren hekwerk op een basement tussen natuurstenen posten. De posten zijn voorzien van een bolvormige opengewerkte bekroning van ijzer. Het trapportaal heeft een hardstenen stoep van vijf treden tussen twee natuurstenen posten en een balustrade. De entree met panelendeur en glas-in-lood bovenlicht is gevat tussen Ionische zuilen op hoge sokkels. De zuilen schragen een op de eerste verdieping geplaatst rond balcon met balustrade van kandelaberzuiltjes. Ter hoogte van bel-etage rechthoekige vensteropeningen met schuiframen. Eerste verdieping heeft een loggia achter een dubbele, met reliëfwerk bewerkte, boog op zuilen. Aan weerszijden van loggia Ionische pilasters. Balcondeur gevat tussen Ionische halfpilasters op brede gebosseerde lisenen. De halfpilasters dragen een kroonlijst. Loggia op tweede verdieping achter eveneens met reliëfwerk bewerkte boog met uitstekend balcon op bewerkte sierconsoles met gebeeldhouwde koppetjes. Loggia gevat tussen Ionische halfpilasters. Balustrade met kandelaberzuiltjes. In de rechtertravee Frans venster achter een borstwering. Derde verdieping met loggia achter arcade met drie gekoppelde en van reliëfwerk voorziene bogen op zuiltjes. Zuiltjes rusten op balustrade met kandelaberzuiltjes. Loggia ook hier geplaatst tussen Ionische pilasters. Rechtertravee met Frans venster tussen gebosseerde lisenen. Overstekende en ter hoogte van de ingangstravee risalerende gootlijst op consoles. Tussen de consoles een met reliëfwerk bewerkte fries.

Waardering

Rijk gedetailleerd laat-19de-eeuws herenhuis van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als zeldzaam voorbeeld van de neo-Venetiaanse trant. Eveneens van belang vanwege de ensemblewaarde met de naastliggende panden ter rechterzijde.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaSarphatistraat71017 WSBinnenstadAmsterdam

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
AmsterdamI6650

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Neo-RenaissanceNeo-Venetiaanse stijlstijlzuiver

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Woningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Herenhuis

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18881888exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Cuypers, Ed. ; Stad Amsterdamarchitect / bouwkundige / constructeur
Wilt u ons helpen?
Wij willen meer kennis delen over rijksmonumenten. Wilt u ons hierbij helpen door maximaal vijf korte vragen te beantwoorden?
Ja, ik help graag mee