Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
518471
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82900/4
Kadastrale aanduiding
Amsterdam I 6651
Sarphatistraat 9, 1017 WS te Amsterdam

Omschrijving

Inleiding

Aan de noordzijde van de Sarphatistraat in 1888 tot stand gekomen HERENHUIS naar een ontwerp in Neo-Renaissance trant vermoedelijk in opdracht van A. van Wezel. De architect is onbekend.

Omschrijving

Op een rechthoekige plattegrond tot stand gekomen en in natuursteen opgetrokken herenhuis bestaande uit souterrain, een begane grond en twee verdiepingen en een schilddak met shingles. Het pand is drie vensterassen breed in een symmetrische opzet. De verdiepingen worden horizontaal gemarkeerd door afwaterende cordonlijsten. Souterrain ter breedte van twee traveeën (r) bekleed met rusticawerk. Twee toogvormige vensteropeningen met vensters achter ijzeren traliewerk. Bel-etage gebosseerd met toogvormige deuropening en twee vensteropeningen. Houten deur met twee smalle en gekoppelde, boogvormige lichten. Bovenlicht met kleine roedenverdeling. Diepliggende vensters met T-vormige ramen met bovenlichten. Eerste verdieping met aedicula-vensters met segmentvormig fronton en T-vormige ramen. Middelste vensteras heeft balcon met Frans venster en een met reliëf bewerkte balustrade van natuursteen. Balcon wordt geschraagd door twee sierconsoles. Muurvlak onder buitenste vensters voorzien van reliëfwerk. Tweede verdieping met rechthoekige van een omlijsting voorziene vensteropeningen. Diepliggende T-vormige vensters met bovenlichten. Boven de cordonlijst een fries van festoenen. Geprofileerde gootlijst aan de onderzijde voorzien van klossen, daarboven een gedecoreerde dakkapel in de middelste vensteras. Dakschild aan ovenzijde voorzien van geprofileerde lijst.

Waardering

Laat-19de-eeuws herenhuis in neo-renaissance trant van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde. Eveneens van belang vanwege de ensemblewaarde in samenhang met de naastliggende panden.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1888
1888
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Herenhuis

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Renaissance
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Onbekend ; Stad Amsterdam
architect / bouwkundige / constructeur