Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
518472
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82899/194
Kadastrale aanduiding
Amsterdam I 6652
Sarphatistraat 11, 1017 WS te Amsterdam

Omschrijving

Inleiding

Aan de noordzijde van de Sarphatistraat in 1888 tot stand gekomen HERENHUIS naar ontwerp in Neo-Renaissance stijl van J.P.F. van Rossem & W.J. Vuyk in opdracht van T. Vorstius.

Omschrijving

Op een rechthoekige plattegrond tot stand gekomen en in baksteen opgetrokken gebouw bestaande uit een souterrain, een lage begane grond en twee verdiepingen met een schilddak met shingles en kroonlijst. Het pand is drie vensterassen breed. Rustica-zone ter hoogte van het souterrain. Twee kleine vensters achter traliewerk. Ingang in middelste travee over souterrain en bel-etage. Natuurstenen omlijsting van de ingang: gecanneleerde pilasters waarboven een fries met kroonlijst. Dubbele eikehouten deur met steek- en snijwerk en met deurlichten achter decoratief smeedijzeren traliewerk. Twee vensters ter weerszijden eveneens omlijst met natuursteen. Kozijnen achter decoratief smeedijzeren traliewerk. Eerste verdieping met balcon over gehele breedte van het pand. Decoratieve smeedijzeren balustrade. Balconvloer rust op gekoppelde sierconsoles. Dubbel openslaande balcondeuren met bovenlichten omlijst met gecanneleerde pilasters waarboven een fries met kroonlijst, de middelste balcondeur nog voorzien van een fronton met beeldhouwwerk in het tympaan. Guirlandes boven de twee buitenste balcondeuren. Tweede verdieping met eveneens vensteromlijsting. Dubbel openslaande ramen achter een kleine en laag aangebrachte sierijzeren borstwering. Onderdorpel van middelste venster rust op twee sierconsoles. Onder de kroonlijst een fries voorzien van decoraties. Kroonlijst wordt gedragen door sierconsoles en is voorzien van een mutulus met guttae. Drie dakkapellen afgesloten met frontons, waarvan de middelste segmentvormig. Dakschild aan bovenzijde voorzien van lijst.

Waardering

Laat-19de-eeuws herenhuis in neo-renaissance stijl van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde alsmede van belang vanwege de ensemblewaarde met de twee naastgelegen herenhuizen.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis Kantoorwoning

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1888
1888
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Herenhuis

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Renaissance
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Rossum, J.P.F. van ; Stad Amsterdam
architect / bouwkundige / constructeur
Vuyk, W.J. ; Stad Amsterdam
architect / bouwkundige / constructeur