Amsterdam I 6769
Frederiksplein 12, 1017 XM te Amsterdam

Inleiding

Aan de noordwestzijde van het Frederiksplein omstreeks 1885 tot stand gekomen HERENHUIS naar ontwerp in Neo-Renaissance stijl van W. Langhout in opdracht van Ph.W. Osiek.

Omschrijving

Op een rechthoekig grondplan tot stand gekomen woonhuis bestaande uit souterrain, bel-etage, twee vrdiepingen en kap met steile dakschilden en plat dak. Schilden voorzien van shingles. Pand is drie vensterassen breed. De verdiepingen worden gemarkeerd door gekorniste cordonlijsten. Souterrain opgetrokken in natuursteen; de bel-etage gepleisterd. De verdiepingen opgetrokken in rode baksteen. Middelste travee van eerste en tweede verdieping flauw risalerend. Souterrain en bel-etage voorzien van bosseringen. Twee souterrainvensters achter traliewerk. Ingang over souterrain en bel-etage met eikehouten enkele deur voorzien van steek- en snijwerk met deurlichten. Bel-etage met twee rechthoekige vensteropeningen voorzien van schuiframen met bovenlichten. Eerste verdieping met hoekbossering en in middelste travee een erker met van snijwerk voorziene houten stijlen. Erker rust op sierconsoles voorzien van leeuwekoppen. Glas-in-lood bovenlichten. In de buitenste traveeën rondboogvormige vensteropeningen. De bogen rusten op pilasters. In de bogen een leeuwekop bij wijze van sluitsteen. Tweede verdieping eveneens voorzien van hoekbosseringen. In middelste travee balcon met vijfkantige baldakijnvormige overhuiving op 6 colonnetten. De colonnetten rusten op borstwering voorzien van kandelaberzuiltjes. Het dakje van de overhuiving voorzien van leien. Vensters gelijk aan die op eerste verdieping. Onder de kroonlijst een fries voorzien van diamantkoppen. Overstekende kroonlijst met klossen, gekornist om de middentravee. Middelste travee voorzien van een dakkapel met topgevel met segmentvormig fronton en een spitsvormige bekroning. Aan weerszijden van de topgevel een balustrade met kandelaberzuiltjes, op beide hoeken voorzien van siervazen met pelikaan. De dakschilden zijn aan de bovenzijde voorzien van een geprofileerde daklijst.

Waardering

Herenhuis in rijke neo-renaissance stijl van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde. Beeldbepalende waarde vanwege de situering aan het Frederiksplein.

Langhout, W. ; Stad Amsterdam