Amsterdam F 5685
Tegenover Nieuwezijds Voorburgwal 287, 1012 RL te Amsterdam

Inleiding

Aan de Nieuwe Zijds Voorburgwal gelegen, nagenoeg ter hoogte van de Sint Luciënsteeg in 1896 tot stand gekomen POLITIEPOSTHUIS naar ontwerp in Chalet-trant van de toenmalige dienst der Publieke Werken van de gemeente Amsterdam. N.B. Van 1915 tot 1984 deed het gebouwtje dienst als openbaar dames- en herentoilet.

Omschrijving

Op een kruisvormige plattegrond tot stand gekomen, geheel in hout opgetrokken gebouwtje op een gemetselde plint. Pand bestaat uit één bouwlaag onder een zinken overstekend roevendak. In de nokken van de overstekken blauwgeverfd beschot, aan west- en oostzijde voorzien van houtsnijwerk. De overstekken aan noord- en zuidzijde worden afgesloten door een boogvormige en opengewerkte houtverbinding; die aan west- en oostzijde door een driehoeksverbinding. Nokpunten van de overstekken aan noord- en zuidzijde afgetopt. Ingang aan noordzijde.

Waardering

Voormalig politieposthuisje van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde alsmede van belang vanwege de typologische en functionele zeldzaamheidswaarde.

Ja Bestuursgebouwen, rechtsgebouwen en overheidsgebouwen Overheidsgebouw Politiebureau
Nee Voorwerpen op pleinen en dergelijke Straatmeubilair Toiletgebouw van 1915 tot 1984