Amsterdam O 4773
Nieuwe Keizersgracht 1 A, 1018 DR te Amsterdam

Inleiding

In 1894-'95 tot stand gekomen TEHUIS en KANTOORGEBOUW naar een ontwerp in Neo-Hollandse Renaissance van C.B. Posthumus Meyjes ten behoeve van de Van Limmikstichting. Het pand was gelegen in de tuin van de voormalige Diaconie Oude Vrouwen en Mannenhuis.

N.B. In latere jaren is het pand onderdeel geworden van het verpleegtehuis Amstelhof.

Omschrijving

Op een rechthoekig grondplan tot stand gekomen deels in rode en donkerkleurige baksteen opgetrokken tehuis op een natuurstenen plint en dito basement bestaande uit een begane grond, een verdieping en een kap. De verdiepingen worden geleed door afwaterende cordonlijsten. Het gebouw wordt gedekt door een afgeplat schilddak waarvan de steile schilden zijn bekleed met rode pannen. De voorgevel telt elf vensterassen en is opgedeeld in een middenrisaliet van drie brede vensterassen en twee lager opgetrokken zijvleugels van elk vier smallere vensterassen. Middenrisaliet bevat ingang met stoep en twee segmentvormige vensteropeningen voorzien van kruiskozijnen. De spaarvelden zijn voorzien van decoratief metstelwerk. In het segmentveld boven de deur een natuurstenen aedicula. Gekoppelde pilasters tussen ingang- en vensteropeningen. Pilasters voorzien van natuurstenen bandwerk. De verdieping eveneens voorzien van twee tussen gekoppelde pilasters geplaatste segmentvormige vensteropeningen met kruiskozijnen. Het middelste venster heeft aan de onderzijde een gevelsteen waarin gebeiteld in kapitalen: 'VAN LIMMIK STICHTING'. De segmentvelden zijn voorzien van gekoppelde bogen met decoratief metselwerk. Boven de overstekende kroonlijst met klossen een top in de trant van Vredeman de Vries met klauwstukken, bandwerk, een driehoekig fronton, siervazen, balusters en twee hijsluiken.

De twee zijvleugels hebben ter hoogte van de begane grond segmentvormige en op de verdieping rondboogvormige vensteropeningen. Zestal kleinere dakkapellen aan voorzijde, drie aan de zijgevels en eveneens zes aan de achtergevel. Achtergevel heeft zelfde opbouw met risaliet en zijvleugels. Vensterverdeling verschillend met gekoppelde vensters van verschillende grootte.

Waardering

Laat-19de-eeuws tehuis in neo-renaissance trant van algemeen belang wegens architectuur-, cultuur- en sociaalhistorische waarde. Tevens van belang wegens de beeldbepalende situering aan de Nieuwe Keizersgracht en de ensemblewaarde met de naburige, eveneens voor sociale doeleinden opgerichte bebouwing.

Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Sociale zorg, liefdadigheid Tehuis Ook kantoorgebouw

Posthumus Meyjes, C.B. ; Stad Amsterdam