Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
518477
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
14 maart 2005
Kadaster deel/nr: 
82899/135
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Amsterdam
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Amsterdam
X-Y coördinaat: 
120827 - 486068

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Tussen Weteringschans en Singelgracht in 1883-84 tot stand gekomen DUBBELE VILLA met HEK gelegen in een reeks van vrijstaande gebouwen. Villa in eclectische stijl naar ontwerp van J. Daverman in opdracht van F.H. Koekkoek. N.B. Serre aan achterzijde nr.22 door Z. Deenik & Zn. In 1928 tochtpui door J. Molenaar in opdracht van E. Penso (nr.20).

Omschrijving

Het grondplan van de dubbele villa is gebaseerd op twee rechthoeken met de lange zijden iets versprongen tegen elkaar. Het gebouw heeft een natuurstenen basement en is opgetrokken in rode baksteen voorzien van grijs bandwerk. De villa bestaat uit een souterrain, bel-etage, twee verdiepingen en een kapverdieping onder een plat dak met steile schildvlakken. De gekorniste kroonlijst is voorzien van consoles die om en om zijn versierd met vrouwenkopjes, leeuwenkopjes en cannelures. De verdiepingen worden horizontaal geleed door witgeverfde afwaterende kordonlijsten. Aan de zijde van de Weteringschans zes in- en uitspringende vensterassen. Het souterrain is voorzien van een geblokt patroon; vierkante vensteropeningen met traliewerk. Ingangsrisaliet van nr.20 voorzien van tochtpui en dwars geplaatste stoep. Beide ingangen voorzien van aediculae met leeuwenkoppen als consoles, eikenhouten deur met lichten achter traliewerk (nr.22). Ingang nr.22 bereikbaar via hardstenen stoep met zeven treden tussen sierijzeren trapleuningen. Bel-etage voorzien van rondboogvormige vensteropeningen met schuiframen en in de boogvelden mozaïekwerk. Op de eerste verdieping over de middelste vier vensterassen een balkon op sierconsoles met sierijzeren balustrade. Rondboogvormige vensteropeningen met mozaïekwerk. Buitenste twee vensterassen met getoogde vensteropeningen. Toogvelden voorzien van sierpleisterwerk. Tweede verdieping met gekoppelde smalle vensters in ingangstravee van nr.22 en rondboogvenster in ingangstravee van nr.20, boogveld voorzien van sierpleisterwerk. De vier middelste vensters zijn voorzien van een kroonlijstje met daarboven een hanenkam van witgeschilderde delen. De ingangstravee van nr.22 heeft nog een boven de goothoogte uitrijzende derde verdieping voorzien van spaarvelden waarin kleine gekoppelde, cirkelvormige vensters. Daarboven, op de dakvoet, een gepleisterd decoratief fries met op elk van de vier hoeken een spitsvormig spietorentje. De verdieping wordt gedekt door een toit en pavillon met smeedijzeren sierhek. Twee dakkapellen van nr.22 voorzien van aediculae; twee dakkapellen van nr.20 voorzien van naar onder toe taps lopende pilasters. Zijgevel (r) met driezijdige risaliet over alle verdiepingen. Erker met pilasters ter hoogte van eerste verdieping, rustend op sierconsoles. Bovenliggend balkon met sierijzeren borstwering. Vijfzijdige arkel over tweeënhalve verdieping. Smal glas-in-loodvenster links naast de arkel. Daarboven op eerste en tweede verdieping getoogde vensteropeningen. In de achterste travee ter hoogte van tweede verdieping een blind venster. Naast de hoofdingang een ingang naar souterrain. Zijgevel (l) grotendeels als rechterzijgevel; balustrade van balkon boven erker echter van zink.

Achtergevel met driezijdige risaliet over alle verdiepingen (nr.22). Houten serres met glas-in-lood bovenlichten ter hoogte van bel-etage met bovenliggend balkon en houten borstwering; daaronder bij nr.22 houten serre aan souterrain. Boogvelden van vensters voorzien van mozaïekwerk. Boven de vensters van tweede verdieping witgeschilderde hanenkammen (nr.20) en diamantkoppen (nr.22). Twee kleine dakkapellen met puntvormig dak aan weerszijden van een grotere dakkapel voorzien van een top op pilasters (nr.22). Twee dakkapellen (nr.20) met taps toelopende pilasters. In het interieur is de authentieke afwerking in diverse ruimten bewaard: marmervloeren, visgraatparket, wandbetimmeringen, binnenluiken, trap naar souterrain (nr.20), schuifdeuren naar serres, diverse stucplafonds met middenmedaillons, vergulding op stuc (nr.22 eerste verdieping).

Aan de straatzijde een karakteristiek ijzeren hekwerk van de perceelshoek van nr. 22 tot aan de zijgevel van nr. 20 in een golvend patroon met pijlpunten en pijnappels, bij nr. 22 deels op een gemetselde plint met een natuurstenen dekplaat en met een poortje.

Waardering

Vrijstaande en rijk gedetailleerde dubbele villa met hek van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische en typologische waarde. Zeldzaam voorbeeld van villabouw binnen de Singelgracht. Van stedenbouwkundige waarde vanwege de situering aan Singelgracht en schuin tegenover het Rijksmuseum.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaWeteringschans201017 SGBinnenstadAmsterdam
NeeWeteringschans22A t/m D1017 SGBinnenstadAmsterdam

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis
Neeoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWerk-woonhuisKantoorwoning

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
AmsterdamI10569A2
AmsterdamI10569A3
AmsterdamI10028A4
AmsterdamI10028A2
AmsterdamI10569A1
AmsterdamI10569A4
AmsterdamI10028A3
AmsterdamI10028A5
AmsterdamI10028A1

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Eclecticismeinvloeden

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Woningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Villa

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18831884exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Daverman, J. ; Stad Amsterdamarchitect / bouwkundige / constructeur
Wilt u ons helpen?
Wij willen meer kennis delen over rijksmonumenten. Wilt u ons hierbij helpen door maximaal vijf korte vragen te beantwoorden?
Ja, ik help graag mee