Amsterdam I 9114
Weteringschans 10, 1017 SG te Amsterdam
Weteringschans 12 A t/m D, 1017 SG te Amsterdam
Weteringschans 14 A t/m C, 1017 SG te Amsterdam

Inleiding

Een in 1882-1884 tot stand gekomen drievoudige VILLA met HEK, geheel vrijstaand tussen de Weteringschans en de Singelgracht gelegen in een reeks van vrijstaande gebouwen. In de bouwmassa laten zich de drie samenstellende wooneenheden onderscheiden: Weteringschans nrs. 10 en 12 en 14. Gebouwd naar een ontwerp van J. Daverman in de stijl van het eclecticisme. Gebouwd in opdracht van J.W. Hoffmann en de Gebr. Snuiff. Het hek aan de zijde van de Weteringschans is deels nog oorspronkelijk. De garage aan de westzijde van Weteringschans nr.10 en de bebouwing aan de oever van de Singelgracht nabij Weteringschans nr.14 vallen buiten de bescherming.

Omschrijving

Op een rechthoekig grondplan tot stand gekomen drievoudige villa. Het geheel wordt gedekt door een samengesteld dak met rijk omlijste, afgeronde dakkapellen. Het linker-woondeel en het rechter- woondeel worden gedekt door een combinatie van steile dakschilden met leien en een plat dak met geprofileerd lijstwerk; beide hebben verder een toren met spits. Het woondeel in het midden van de bouwmassa wordt gedekt door een zadeldak met leien in Maasdekking. Het geheel bestaat uit een souterrain, bel-étage, verdieping en zolder. De gevels zijn opgebouwd uit rode baksteen afgewisseld met gepleisterde speklagen met een basement van natuursteen. Verder gepleisterde accenten bij zuilen, consoles, diamantkoppen, hoekstenen en hanekammen. Glas-in-lood raamvulling bij bovenlichten.

Aan de rechterzijde (NW) van de bouwmassa bevindt zich het deel Weteringschans nr.10. De ingang bevindt zich in de zijgevel en een heeft een rechtopgaande stoep tussen natuurstenen flanken. De oorspronkelijke deur heeft neo- maniëristische stijlkenmerken. De iets naar voren springende travee van de ingang heeft een venster waarboven twee ronde vensteropeningen. De ingangstravee wordt bekroond door een paviljoenachtige bouw met tapse pilasters met guirlandes en Ionische kapitelen. Verder smalle vensters, traliewerk, schelpmotieven, balkon met balustrade en dichte rechthoekige uitbouw over twee bouwlagen. Aan de zijde van de Weteringschans bevinden zich twee vensterassen met op de tweede verdieping smeedijzeren hekken. Een torenachtige arkel markeert de hoek aan de Weteringschans. De arkel wordt onderbouwd door een brede en rijk geornamenteerde console. Verder smalle vensters en aan de bovenzijde een gepleisterde borstwering, open deel met smalle arcade, kroonlijst op consoles en spits met open lantaarn met lijst op klossen en verdere spits. Aan de zijde van de Singelgracht twee vensterassen. Driezijdige erker op de eerste, en een breed venster op de tweede verdieping. Getoogde spaarvelden en pilasters met verbindende guirlandes en kapitelen. Gevelbeëindiging met verspringende kroonlijst.

In het midden van de bouwmassa bevindt zich het risalerende deel Weteringschans nr.12. Dit bouwdeel is drie traveeën breed en wordt aan de voor- en achterzijde bekroond met een top, die getypeerd kan worden als een combinate van klok- en halsgevel. Aan weerszijden van het hijsraam in de kop van de gevel bevinden zich nissen met siervazen met schelpmotief, verder lijstwerk, voluten en klauwstukken. Aan de Weteringschans bevindt zich op de tweede verdieping een balkon op consoles met smeedijzeren balkonhek. Boven de derde en vierde verdieping bevinden zich zwaar geprofileerde lijsten. De ingang wordt gevormd door een stoep met vijf treden naar een portiek, waarin zich een deur met maniëristische stijlmotieven bevindt met smeedijzerwerk voor de twee glaspanelen. Smalle vensters aan de rechterzijde van het geveldeel aan de Singelgracht. Aan deze zijde verder erker op de eerste verdieping met pilasters en schilddak; verder gepleisterde hanekammen, band- en lijstwerk.

Aan de linkerzijde (ZO) bevindt zich het deel Weteringschans nr.14. Dit bouwdeel heeft twee vensterassen aan de Weteringschans met smeedijzeren hekken voor de deuren op de tweede verdieping. Parallel aan de zijgevel bevindt zich een grote stoep met acht treden. De naar voren springende ingangstravee wordt koepelvormig bekroond. Op de hoek aan de Singelgracht staat een hoge ronde (trap)toren, die naar boven overgaat in een achthoekig deel met daarop een zware sierlijst met bladornament en acht leeuwekoppen als waterspuwers. Hierboven een met leien gedekte spits met zwelling aan de onderzijde en vier kleine kapellen. De toren wordt afgesloten door een achthoekige lantaarn met rondbogen en een peervormige spits. Geveldeel aan de zijde van de Singelgracht heeft driezijdige erker. Kroonlijst waarop hek van balkon van derde verdieping. Getoogde spaarvelden en pilasters met verbindende guirlandes en kapitelen. Tussen de erker en de toren nog een kleine uitbouw met tentdak. Gevelbeëindiging met verspringende kroonlijst.

Het sierlijke smeedijzeren hek aan de zijde van de Weteringschans toont bij de toegang naar Weteringschans nr.14 een poort met tekstschild.

Waardering

Vrijstaande en rijk gedetailleerde drievoudige villa met hek van belang vanwege de architectuurhistorische en typologische waarde. Zeldzaam voorbeeld van villabouw binnen de Singelgracht, gelegen tegenover het Rijksmuseum. Van belang vanwege de situering binnen de stedebouwkundige context van het Singelgrachtgebied.

Daverman, J. ; Stad Amsterdam