Amsterdam I 9110
Amsterdam I 11443
Weteringschans 16, 1017 SG te Amsterdam
Weteringschans 18, 1017 SG te Amsterdam

Inleiding

Een in 1882-1883 tot stand gekomen dubbele VILLA geheel vrijstaand tussen de weteringenschans en de Singelgracht gelegen in een reeks van vrijstaande gebouwen. Gebouwd naar een ontwerp van de architect N. Vos in een karakteristieke laat 19de-eeuwse classicistisch- eclectische stijl. Opdrachtgever was C.C. van de Wijk.

Omschrijving

Op een rechthoekig grondplan ontworpen dubbele bakstenen villa bestaande uit een souterrain, drie bouwlagen en een kapverdieping wordt gedekt door een combinatie van steile dakschilden met shingles en een plat dak na geprofileerde lijst. Per dakschild een tweetal dakkapellen met T-venster in rijke omlijsting met klauwstukken op basement en met gekorniste kroonlijst met hijsbalk en met onderbroken segmentvormig fronton. De gevels zijn sterk vertikaal geleed en zijn grotendeels gepleisterd en witgeschilderd. De uitkragende zware gevellijst rust op paarsgewijs boven muurdammen geplaatste consoles. Gevelbekleding van sokkel en begane grond is gerusticeerd en toont diepe groeven. Aan de achtergevel een grijze plint. De voorgevel (NO) toont zes vensterassen met in het midden de twee toegangen met geprofileerde deuren en rechtopgaande hardstenen stoepen en aan weerszijden twee vensters. Boven de cordonlijst per huis drie vensters met schuiframen afgesloten door een ornamentfries met lijst op consoles. In het midden bevindt zich een segmentvormig fronton. Verder guirlandes, cassettes, spaarvelden, getrapte hoeklisenen en muurdammen met natuursteenimitatie. Ook op de tweede verdieping per huis een drietal T-vensters. De achtergevel (ZW) heeft op de scheiding van de huizen een licht risalerend en witgeschilderd geveldeel met natuursteenimitatie en boven eenvoudige vensters een tweetal gestelde vensterpartijen met pilasters, halfzuil, en gekoppelde rondboogvensters en afgesloten met een lijst waarboven ornament. Boven de vensters van de begane grond bevinden zich de T-vensters van de eerste verdieping. Deze tonen een enkadrering met consoles, fries en lijst. Op deze bouwlaag per venster een klein balkon met sierhek. Op de tweede verdieping per huis een eenvoudig venster in kader. Verder getrapte hoeklisenen. De linker-zijgevel (ZO) heeft aan de rechterzijde een erker over souterrain en hoofdverdieping met venster met gebogen raam aan de voorzijde. Boven de erker een overhuifd balkon met balustrade en met Corinthische zuilen, waarboven een tweede balkon met balustrade. Aan de linkerzijde een serre met ranke posten en lessenaarsdak. De rechter-zijgevel (NW) heeft aan de rechterzijde eveneens een serre met lessenaarsdak. Aan de linkerzijde erker over souterrain en hoofdverdieping met onder meer vensters met deels halfrond raam. Afgesloten met een balkon met eenvoudige balustrade. In beide zijgevels vensters met geleding.

Waardering

Vrijstaande en rijk gedetailleerde dubbele villa van belang vanwege de architectuurhistorische en typologische waarde. Zeldzaam voorbeeld van villabouw binnen de Singelgracht, gelegen tegenover het Rijksmuseum. Van belang vanwege de situering binnen de stedebouwkundige context van het Singelgrachtgebied.

Vos, N. ; Stad Amsterdam