Amsterdam E 8217
Leidsekade 94, 1017 PN te Amsterdam
Leidseplein 28, 1017 PT te Amsterdam
Leidseplein 30, 1017 PT te Amsterdam
Marnixstraat 406, 1017 PL te Amsterdam
Marnixstraat 408, 1017 PL te Amsterdam

Inleiding.

Naar ontwerp van de architect G.J. Rutgers in samenwerking met K. Bakker in 1927-1928 tot stand gekomen HOTEL, als uitbreiding van het reeds onder MNO 3403 beschermde American Hotel. De opdrachtgever was de N.V. Mij. tot Exploitatie van het American Hotel.

Omschrijving

Op een nagenoeg rechthoekig grondplan ontworpen uitbreiding van het American Hotel; bestaande uit een souterrain, een begane grond/hoofdverdieping met tussenverdieping, vijf verdiepingen en een zolder. Voorgevel aan de zijde van de Leidsekade wordt sterk horizontaal en vertikaal geleed en is licht concaaf. De achtergevel opent naar een binnenplaats. Het geheel wordt aan drie zijden gedekt door een schilddak met pannen. Eenvoudige aansluiting bij de reeds bestaande bebouwing van het hotel. Gevels opgebouwd uit geelbruine baksteen met natuurstenen accenten. Gerusticeerd basement met gebosseerde blokken natuursteen. Aan de onderzijde de vensters van het souterrain. Aan de rechterzijde de hoofdtoegang met kleine stoep en met getoogde portiek. Geheel links nog een eenvoudige toegang. Aan de rechterzijde van de hoofdtoegang een smal zijlicht; aan de linkerzijde een breed getoogd licht. Verder zeven getoogde vensters bij de begane grond. Vensters met natuurstenen afgeschuinde benedendorpel en hoekstenen, enkele vensters hebben een stalen geleding. Bij de tussenverdieping, over de gehele breedte van de gevel, bevinden zich negen gekoppelde vensterpartijen. Zo'n vensterpartij bestaat weer uit twee gekoppelde lancetvensters met meerruits geleding en met gemetselde middenpost en met alternerend uit baksteen en natuursteen opgebouwde dagkanten. Aan weerszijden van de vensterpartijen gebeeldhouwde menselijke figuren op sokkel. Tien van deze figuren dragen een uitkragend troggewelf waarop het vervolg van de voorgevel. Dit troggewelf wordt verder gedragen door getrapte consoles op de middenposten. Hierboven een ongeleed en gemetseld geveldeel, afgesloten met een gevellijst. De gevel hierboven kent zes vensterassen. Per vensteras een erkerachtige uitbouw over drie verdiepingen. Gelede vensters met glas-in-lood raamvulling in de bovenlichten van het middenvenster en van de schuingeplaatse zijlichten. Natuurstenen accenten en geprofileerde diepe houten kozijnen. De tussenliggende delen zijn gemetseld. Aan de bovenzijde afgesloten met een balkon met hek. Hierboven de teruggezette gevelopeningen met vensters en balkondeuren van de bovenste volledige bouwlaag. De brede vensterpartijen zijn geleed en licht getoogd. Tussen de vensterpartijen de gemetselde en getrapte wering als voortzetting van de muurdammen tussen de erkerachtige uitbouwen. Geheel links en rechts de geaccentueerde beëindiging van de afsluitende muurdammen. De rechte gevelbeëindiging volgt de concave gevel. Hierboven een breed balkon met de terugezette vensters en balkondeuren van de afsluitende bouwlaag. Gelede vensters met verbindende en aan de bovenzijde omlopende geprofileerde lijst. Tussenliggende kleine uitlopers van het dakschild.

Delen van het INTERIEUR verkeren nog in de oorspronkelijke staat.

Waardering

Uitbreiding van het American Hotel met bijbehorende interieuronderdelen van belang vanwege de architectuurhistorische waarde. Bijzondere betekenis van het object vanwege de ensemblewaarde met de bebouwing van het American Hotel uit 1898-1900. Verder van situationele waarde.

Ja Sport, recreatie, vereniging en horeca Horeca Hotel

Bakker, K. ; Stad Amsterdam