Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
518485
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
11 december 2001
Kadaster deel/nr: 
82901/102
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Amsterdam
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Amsterdam
X-Y coördinaat: 
121121 - 486865

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Een in 1893 op de hoek van het Spui en de Handboogstraat tot stand gekomen WINKEL met magazijn- en kantoorruimte. Gebouwd in opdracht van F. Beudeken, commissaris der Evangelisch Lutherse Gemeente, naar een ontwerp van E. Breman in de stijl van de neo-renaissance. Op de verdieping lokalen voor de Lutherse Gemeente.

NB.

In 1904 en 1921 verbouwd naar ontwerpen van de architect D. van Oort.

Omschrijving

Op een nagenoeg vierkant grondplan tot stand gekomen gebouw met vier bouwlagen: souterrain, begane grond en twee verdiepingen onder een kap. Deels afgeschuinde hoekoplossing tussen Spui en Handboogstraat. Kap opgebouwd uit steile schilden gedekt met shingles en met recente dakvensters. Schilden afgesloten met geprofileerde witte houten lijst waarna plat dak. Trapgevel als afsluiting aan de NW-zijde en de ZO-zijde. Op de hoek Spui/Handboogstraat een klein dakschild met geornamenteerde en witgepleisterde kapel met voluten en lijstwerk en verdiept geplaatst venster met geleding onder toging. Op de flankerende dakschilden kapellen met metselwerk en gepleisterde voluten en lijstwerk en kuif. De gevelbekleding van de hoofdverdieping bestaat uit afwisselend gebruik van natuursteen en gietijzer. De gevel aan de zijde van het Spui heeft aan de linkerzijde een risalerend en iets schuingeplaatst geveldeel. Aan de rechterzijde aan weerszijden van de toegangspartij grote winkelruiten op plint. Gietijzeren stijlen met latei en consoles. Scheidende natuurstenen kolommen met basement en knoppen. De toegangspartij heeft zuilen en rondboog en bewerkte zwikken. Gemetseld geveldeel van de bovengelegen verdiepingen heeft in het midden een rechthoekige erker met pilasters en smalle vensters met bovenlichten en met kroonlijsten. Op de eerste verdieping een klein segmentvormig fronton met balustrade. Deze balustrade loopt over de gehele breedte van de gevel aan het Spui. Aan weerszijden van de erker twee T-vensters onder lijst op consoles en met halfrond fronton. Op de tweede verdieping T-vensters met halfrond getoogd bovenlicht. Gepleisterde banden met knoppen en lijstwerk. Aan deze gevel verder gestelde en gedecoreerde pilasters. Gevelbeëindiging met architraaf met klossen en geprofileerde gootlijst. Het risalerende geveldeel aan de linkerzijde heeft een winkelruit, gestelde pilasters, balustrade en gevelbeëindiging als omschreven. De vensters zijn middels witgepleisterde en bewerkte posten drievoudig geleed. Het venster op de eerste verdieping heeft een fronton met ornament. Afgeschuind en smal geveldeel op de hoek heeft op de begane grond een toegangspartij in natuurstenen kader met blokken met knoppen, basement en stijlen met consoles en halfronde geprofileerde en geornamenteerde toging. Geleed bovenlicht met bronsverwerking. Geprofileerd onderstuk van halfrond balkon met balustrade. Teruggezet geveldeel over twee verdiepingen met driezijdige loggia op de eerste verdieping. Pilasters en zuil met getordeerde benedenschacht en voluten, zwikken, lijstwerk en kapiteel waarboven hoofdgestel. Hierboven de balustrade met post van het driezijdige balkon van de tweede verdieping. Venster met halfrond getoogd bovenlicht in gelijkvormig en witgepleisterd kader met pilasters, consoles en lijstwerk en geornamenteerde cassette.

De licht risalerende gevel aan de zijde van de Handboogstraat heeft een gevelbeëindiging als omschreven. Aan de linkerzijde een smal geveldeel met toegang in natuurstenen poortje met kleine stoep, pilasters, kroonlijst en aedicula temidden van voluten. Metselwerk wordt afgewisseld met natuurstenen banden. Natuurstenen brede gevellijst. Per verdieping een venster met hoofdgestel en fronton. Smalle gevellijst tussen de verdiepingen. Aan de rechterzijde drie brede winkelruiten. Scheidende vierkante en geprofileerde en bewerkte ijzeren post met bovenstuk met voluut. IJzeren latei. Per verdieping drie met kroonlijst afgesloten vensters. Op de eerste verdieping dragen deze kroonlijsten een segmentvormig fronton. Verder witgepleisterd bandwerk en gevellijsten.

Waardering

Gebouw met winkels met magazijn- en kantoorruimte van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde. Van belang wegens de beeldbepalende situering aan het Spui.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaSpui231012 WXBinnenstadAmsterdam
NeeSpui251012 WXBinnenstadAmsterdam
NeeSpui271012 WXBinnenstadAmsterdam
NeeHandboogstraat21012 XMBinnenstadAmsterdam
NeeHandboogstraat41012 XMBinnenstadAmsterdam

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieHandelsgebouwen, opslag- en transportgebouwenWinkel (G)Winkel (G2)
Neeoorspronkelijke functieHandelsgebouwen, opslag- en transportgebouwenHandel en kantoorKantoorgebouw

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
AmsterdamF5617

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Neo-Renaissanceinvloeden

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18931893exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Breman, E. ; Stad Amsterdamarchitect / bouwkundige / constructeur