Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
518486
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82901/113
Kadastrale aanduiding
Amsterdam F 6775
Spuistraat 210, 1012 VT te Amsterdam
Spuistraat 212, 1012 VT te Amsterdam

Omschrijving

Inleiding

In 1932-1934 tot stand gekomen HANDELSKANTOOR. Gebouwd in opdracht van Julius Carl Bunge en C. Hirschler, directeuren van N.V. Bunge's Handelmaatschappij. Het staat bekend als het 'Bunge-Huis'. Gebouwd naar een ontwerp van de Gebr. Van Gendt A.L.zn. in samenwerking met architect W.J. Klok. Ontwerp in de stijl van het functionalisme. Gebouw is aan drie zijden vrijgelegen en wordt begrensd door Paleisstraat, Spuistraat en Singel.

Omschrijving

Op een nagenoeg parallellogram-vormig grondplan tot stand gekomen kantoorgebouw met souterrain en zes bouwlagen. Het geheel wordt gedekt door een plat dak. De verdiepingen zijn gecentreerd rond een lichthof met lantaarn met glazen tentdak boven het niveau van de begane grond. In deze lichthof bevinden zich smalle ladderramen met glas-in-lood raamvulling over de bovengelegen verdiepingen. Aangrenzend aan het lichthof bevindt zich het trappenhuis. De plint is opgebouwd uit blokken geel-grijs Reinersreuter graniet. De plint toont rondom horizontale groeven en de getraliede vensters van het souterrain. Hierboven zijn de sterk horizontaal en vertikaal gelede en symmetrische gevels bekleed met Muschelkalksteen. Iets teruggezet gevelfries met rechte beëindiging met natuurstenen accenten. De overhoekse aansluiting tussen de gevelvlakken is getrapt en toont gevelijsten en geaccentueerde groeven. De kozijnen zijn in brons uitgevoerd. Onder de vensters van de eerste verdieping is een meandermotief aangebracht. De vensters zijn vertikaal over de verdiepingen gevat in erkerachtige en aan de Engelse architectuur ontleende 'bay-windows'. Deze worden afgewisseld met muurdammen. Deze 'bay-windows' hebben aan weerszijden van het gelede middenvenster een smal en aansluitend en schuingeplaatst en geleed zijlicht. Middenvenster met klein tuimelraam aan de bovenzijde. Klein luchtrooster onder de vensters. De vensters op de hoeken van de gevel aan de Paleisstraat en de vensters aan de rechterzijde van de gevel aan het Singel, hebben de zijlichten niet en zijn eenvoudig en vlak geplaatst in de gevelwand. Onder deze vensters over alle verdiepingen eveneens een meandermotief. De voorgevel aan de Spuistraat kent tien vensterassen met 'bay-windows'. Centrale toegang rechts van het midden met stoep en portiek en natuurstenen ornamenten met verlichting en met tekst 'BUNGE-HUIS'. Aan de linkerzijde zeven boven elkaar geplaatste vensters van afwijkende hoogte. Onder dit geveldeel een dienstingang. Hiernaast een torenachtige afsluiting met erker vanaf hoofdverdieping met acht vensters deels van verschillende afmetingen. Aan de bovenzijde loopt het torenachtige bouwvolume door en toont vlakke gevelwanden, vlaggemast en rechte gevelbeëindiging. De zijgevel aan de zijde van de Paleisstraat toont zeven vensterassen. De achtergevel aan de zijde van het Singel toont tien vensterassen. Het interieur toont bij ingang, hal en trappehuis een strakke geometrische vormgeving. Gebruik van chroomstaal, messing, melkglas en tropisch hout, verder grijs- blauw geglazuurde tegels van de fabriek De Porceleyne Fles. Opengewerkte balustrades met geometrische elementen. Vloeren met tegels van De Porceleyne Fles in geometrisch patroon.

Waardering

Handelskantoor van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde. Van situationeel belang vanwege de kenmerkende en aan drie zijden vrijgelegen ligging. Gevels zijn gaaf bewaard gebleven. Het interieur vormt een toegevoegde waarde.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Handel en kantoor Handelskantoor

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1932
1934
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Functionalisme
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Gendt ALzn, Gebr. van ; Stad Amsterdam
architect / bouwkundige / constructeur
i.s.m. W.J. Klok