Actualiteit gegevens: 21-03-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
518486
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
Bungehuis
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
11 december 2001
Kadaster deel/nr: 
17815/40
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Amsterdam
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Amsterdam
X-Y coördinaat: 
121090 - 487250

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

In 1932-1934 tot stand gekomen HANDELSKANTOOR. Gebouwd in opdracht van Julius Carl Bunge en C. Hirschler, directeuren van N.V. Bunge's Handelmaatschappij. Het staat bekend als het 'Bunge-Huis'. Gebouwd naar een ontwerp van de Gebr. Van Gendt A.L.zn. in samenwerking met architect W.J. Klok. Ontwerp in de stijl van het functionalisme. Gebouw is aan drie zijden vrijgelegen en wordt begrensd door Paleisstraat, Spuistraat en Singel.

Omschrijving

Op een nagenoeg parallellogram-vormig grondplan tot stand gekomen kantoorgebouw met souterrain en zes bouwlagen. Het geheel wordt gedekt door een plat dak. De verdiepingen zijn gecentreerd rond een lichthof met lantaarn met glazen tentdak boven het niveau van de begane grond. In deze lichthof bevinden zich smalle ladderramen met glas-in-lood raamvulling over de bovengelegen verdiepingen. Aangrenzend aan het lichthof bevindt zich het trappenhuis. De plint is opgebouwd uit blokken geel-grijs Reinersreuter graniet. De plint toont rondom horizontale groeven en de getraliede vensters van het souterrain. Hierboven zijn de sterk horizontaal en vertikaal gelede en symmetrische gevels bekleed met Muschelkalksteen. Iets teruggezet gevelfries met rechte beëindiging met natuurstenen accenten. De overhoekse aansluiting tussen de gevelvlakken is getrapt en toont gevelijsten en geaccentueerde groeven. De kozijnen zijn in brons uitgevoerd. Onder de vensters van de eerste verdieping is een meandermotief aangebracht. De vensters zijn vertikaal over de verdiepingen gevat in erkerachtige en aan de Engelse architectuur ontleende 'bay-windows'. Deze worden afgewisseld met muurdammen. Deze 'bay-windows' hebben aan weerszijden van het gelede middenvenster een smal en aansluitend en schuingeplaatst en geleed zijlicht. Middenvenster met klein tuimelraam aan de bovenzijde. Klein luchtrooster onder de vensters. De vensters op de hoeken van de gevel aan de Paleisstraat en de vensters aan de rechterzijde van de gevel aan het Singel, hebben de zijlichten niet en zijn eenvoudig en vlak geplaatst in de gevelwand. Onder deze vensters over alle verdiepingen eveneens een meandermotief. De voorgevel aan de Spuistraat kent tien vensterassen met 'bay-windows'. Centrale toegang rechts van het midden met stoep en portiek en natuurstenen ornamenten met verlichting en met tekst 'BUNGE-HUIS'. Aan de linkerzijde zeven boven elkaar geplaatste vensters van afwijkende hoogte. Onder dit geveldeel een dienstingang. Hiernaast een torenachtige afsluiting met erker vanaf hoofdverdieping met acht vensters deels van verschillende afmetingen. Aan de bovenzijde loopt het torenachtige bouwvolume door en toont vlakke gevelwanden, vlaggemast en rechte gevelbeëindiging. De zijgevel aan de zijde van de Paleisstraat toont zeven vensterassen. De achtergevel aan de zijde van het Singel toont tien vensterassen. Het interieur toont bij ingang, hal en trappehuis een strakke geometrische vormgeving. Gebruik van chroomstaal, messing, melkglas en tropisch hout, verder grijs- blauw geglazuurde tegels van de fabriek De Porceleyne Fles. Opengewerkte balustrades met geometrische elementen. Vloeren met tegels van De Porceleyne Fles in geometrisch patroon.

Waardering

Handelskantoor van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde. Van situationeel belang vanwege de kenmerkende en aan drie zijden vrijgelegen ligging. Gevels zijn gaaf bewaard gebleven. Het interieur vormt een toegevoegde waarde.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaSpuistraat2101012 VTBinnenstadAmsterdam
NeeSpuistraat2121012 VTBinnenstadAmsterdam

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieHandelsgebouwen, opslag- en transportgebouwenHandel en kantoorHandelskantoor

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
AmsterdamF6775

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Functionalismeinvloeden

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19321934exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Gendt ALzn, Gebr. van ; Stad Amsterdamarchitect / bouwkundige / constructeur

i.s.m. W.J. Klok