Amsterdam O 4011
Amsterdam, Wertheimpark/Pl.Parklaan, Binnenstad

Inleiding

In 1898 naar eclectisch ontwerp van J. Ingenohl in natuursteen uitgevoerde FONTEIN ter herinnering aan de bankier en politicus Abraham Carel Wertheim (1832-1897). De op 3 oktober 1898 onthulde fontein bevindt zich in het zuidwestelijke deel van het Wertheimpark, dat ooit deel uitmaakte van de Hortus Medicus, maar sinds 1897 de functie van openbaar wandelpark heeft.

Omschrijving

De rondom vrijgelegen fontein heeft ter hoogte van het maaiveld een octagonaal bassin met een opstaande rand. In het midden hiervan bevindt zich een eveneens achtzijdig, getrapt plateau, waarop acht korte granieten zuilen een tweede rond bekken met acht spuwers in de rand dragen. De zuilen hebben een basement en dorisch kapiteel in een andere natuursteensoort. De basementen zijn aan de binnenzijde verlengd tot het middelpunt, waar zij te samen komen en dienen als basement voor een zware, brede granieten trommel. Deze ondersteunt zowel het ronde bekken als de zuil die hieruit oprijst. Dit betreft een eveneens granieten zuil met corintisch kapiteel en een gedecoreerde bronzen vaas als bekroning. Halverwege de zuil is een sierlijk wapenveld geplaatst met de portretmedaille van A.C. Wertheim in reliëf.

Waardering

Aan A.C. Wertheim gewijde monumentale fontein van algemeen belang wegens cultuur-, kunst- en sociaalhistorische waarde.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Fontein (L)

Ingenohl, J. ; Stad Amsterdam