Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
518489
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
11 december 2001
Kadaster deel/nr: 
82901/84
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Amsterdam
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Amsterdam
X-Y coördinaat: 
120960 - 486750

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

In 1891 werd het bestaande pand aan de Herengracht 415 verbouwd tot VERENIGINGSGEBOUW in opdracht van de Rooms- katholieke St. Willibrordusstichting ten behoeve van de vereniging 'Geloof en Wetenschap'. Deze verbouwing naar een ontwerp van de architect W.G. Welsing betrof een herindeling van de vertrekken alsmede een nieuwe kap en voorgevel in de stijl van de neo-Hollandse renaissance. Interieur met fraaie gehoorzaal op de eerste verdieping.

Omschrijving

Het pand bevindt zich op een smal perceel met een in de gevelwand opgenomen voorgevel aan de Herengracht en heeft drie bouwlagen, inclusief een onderkeldering.

Gedekt door een zadeldak met pannen. In staand verband gemetselde voorgevel in lichtbruine baksteen afgewisseld met gebruik van natuursteen bij sokkel en accenten en met sierlijk smeedijzeren muurankers. Sokkelzone met gebosseerde blokken in de pilasters en met plint en profielen. Aan de rechterzijde de hoofdtoegang met deur met middenlicht en met verdiepte stoep en portiek. Aan de linkerzijde een eveneens verdiept geplaatste toegang met dubbele deuren met lichten. In het midden een geleed venster. Deuren en venster hebben sierlijk smeedijzeren traliewerk. Trapeziumvormige spaarvelden met siermetselwerk en natuurstenen blokken als fries onder geprofileerde cordonlijst. Op de verdieping de drie hoge vensters van de gehoorzaal onder gedrukt boogvormige spaarvelden met siermetselwerk en met natuurstenen aanzet- en sluitstenen en speklagen. Vensters met kruisvormig bovenlicht met dubbel getoogde bovenzijde en met glas-in-lood raamvulling boven benedenvenster met middenpost. Boven een geprofileerde gevellijst de drie vensters van de tweede verdieping met schuiframen en met middenpost geleed bovenlicht met glas-in- lood raamvulling. Vergelijkbare bogen met spaarvelden en natuurstenen accenten. Trapgevel met zes treden en overhoeks geplaatste gemetselde bekroning en met venster met dubbel draairaanm en met geleed bovenlicht met glas-in-lood raamvulling. Flankerende nissen en smeedijzeren hijsbalk.

Gehoorzaal op de eerste verdieping met oorspronkelijke lambrizering, plafondschilderingen, wandpilasters en gedecoreerde korbelen met engel (fides) en uil (scientia). De letters 'F' en "S' in de glas-in-lood raamvulling aan de achterzijde verwijzen eveneens naar de oorspronkelijke bestemming van de zaal.

Waardering

In oorsprong ouder pand in 1891 verbouwd tot verenigingsgebouw van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als exponent van de Rooms-katholieke emancipatie en verenigingsleven in de late tweede helft van de 19de eeuw. Evenzo is de gehoorzaal van algemeen belang vanwege de kunsthistorische en typologische waarde.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaHerengracht4151017 BPBinnenstadAmsterdam

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieSport, recreatie, vereniging en horecaVergadering en verenigingVerenigingsgebouw

Oorspronkelijk 'Vereniging Geloof en Wetenschap'

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
AmsterdamI11076

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Neo-RenaissanceNeo-Hollandse Renaissanceinvloeden

Betreft gevel

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18911891exactverbouwing

Gevels, kap, herindeling en aankleding vertrekken.

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Welsing, W.G. ; Stad Amsterdamarchitect / bouwkundige / constructeur

Verwarring met W.E. Welsing ?