Amsterdam G 6657
Nes 11, 1012 KC te Amsterdam
Nes 13, 1012 KC te Amsterdam

Inleiding

In 1912-1913 in het voormalige theater Victoria tot stand gekomen voormalige GOUD- EN ZILVERFABRIEK genaamd 'H. Drijfhout & Zn.', een edelmetaalverwerkend bedrijf met kantoorruimte en gevels naar een ontwerp van de architect Joseph Herman in de stijl van het Traditionalisme en in opdracht van Willem Habes Drijfhout. Op de begane grond de voormalige kantoorruimte als publiekshal met aangrenzende burelen en spreekkamers.

Omschrijving

Op samengesteld grondplan tot stand gekomen en geheel door overige bebouwing omsloten voormalig fabrieksgebouw met kantoren bestaande uit drie bouwlagen boven een onderkeldering. De zeer monumentale en symmetrische voorgevel bevindt zich aan de Nes en bestaat geheel uit zand- en hardsteen. Rechte gevelbeëindiging en verder aan deze zijde plat afgesloten. Voorgevel met zware rustica met ruw behakte blokken hardsteen op gladde en hoge plint. Centrale toegang met portiek met lambrizering en met stoep met drie treden. Aan weerszijden drie smalle vensters met traliewerk. Zowel aan de linker- als aan de rechterzijde een licht getoogde eikenhouten toegangsdeur met rooster. Cordonlijst met florale decoratie. Monumentale middenpartij boven de centrale toegang met fantasie-pilaster op consoles op de muurdammen tussen de smalle vensters en met heraldische decoratie (wapens van Gaasterland en Amsterdam). Florale decoratie en fantasie- kapiteel met voluten en waarop hoofdgestel met fries met jaartalstenen '1827' en '1912' en met sier- en kroonlijst met spuwers. Hoge vensters met geleed bovenlicht en middenvenster met omlopende geleding. Boven de toegang een geveldecoratie met flankerende vrouwenkoppen en figuratieve verbeelding van kelk en ring en florale decoratie op veld onder tekst 'H.DRIJFHOUT & ZN' en met devies 'heb durf en zorg'. Op de verdieping aan weerszijden van de middenpartij een verdiept geplaatst venster met zware vierdeling en met gelede bovenlichten en hardstenen boven- en benedendorpel en kalf. Bij de tweede verdieping eveneens verdiept geplaatste vensters in verschillende uitvoering en deels met gelede bovenlichten. Gevelvlak boven de vensters met licht uitkragend bandwerk. De voorgevel wordt aan de linker- en rechterzijde afgesloten door een liseen.

Interieur. Voormalige kantoorruimte op de begane grond als lobby van het hotel met vestibule en ondiepe wandnissen en gewelf met bepleisterde spanten en vensters met glas-in-lood raamvulling.

Waardering Voormalige fabriek in edelmetalen met kantoren uit het begin van de twintigste eeuw van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische en typologische waarde. Met name de opzet, het materiaalgebruik en de monumentale ornamentiek van de voorgevel aan de Nes en de fraaie hal met aangrenzende ruimten op de begane grond zijn waardevol.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Goud- en zilverfabriek

Herman, J. ; Stad Amsterdam