Actualiteit gegevens: 20-11-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
518491
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
Bestevaer
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
22 april 2002
Kadaster deel/nr: 
18102/42
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Amsterdam
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Amsterdam
X-Y coördinaat: 
122257 - 487865

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

In 1914 tot stand gekomen HANDELSKANTOOR/PAKHUIS genaamd 'Bestevaer' naar ontwerp in traditionalistische trant van de architect J.J. Kanters. Gebouwd in opdracht van de N.V. Maatschappij tot exploitatie van het pand 'Bestevaer'.

NB. In 1929 vond er een verbouwing plaats door de architecten H.A.J. en J. Baanders, waarbij het gebouw gedeeltelijk aan de achterzijde met een derde verdieping werd verhoogd en waarbij het linkerdeel van de tweede verdieping werd gewijzigd. Tevens zijn er ramen aangepast en daklichtkappen aangebracht. Minder belangrijke verbouwingen in 1939 en 1948.

Omschrijving

Het kantoorgebouw/pakhuis is opgebouwd uit een betonijzerconstructie, met betonnen vloeren op een nagenoeg vierkant grondplan. Het gebouw is volledig onderkelderd en heeft een lage begane grond, een verdieping, en een ten dele in de kap gelegen tweede verdieping. Ongelijkbenig zadeldak als dwarskap met steil schild met pannen aan de De Ruijterkade en achterliggend samenstel van platte daken. De gemetselde asymmetrische voorgevel heeft aan de rechterzijde een top met ingestoken kap en daarnaast een lagere lijstgevel, onderbroken door een dakkapel. De gevel wordt geleed door twee flinke erkers ter hoogte van de verdieping met daaronder een dubbele toegangsdeur t.b.v. de oorspronkelijke pakhuisfunctie op de begane grond. Daartussen bevindt zich de toegang naar de op de verdieping gelegen kantoren. De gevel heeft een geprofileerde natuurstenen plint en dito lateien boven de vensters, gevellijsten, deuromlijsting en consoles en pilasters en accenten bij de erkers. Het fries heeft consoles en een geprofileerde gootlijst en hoger opgetrokken balustrade met vierkante pijlers met uitkragende afdekking. Boven de hoofdtoegang - waarachter het trappenhuis tot het kantoorgebouw - met korte trap, dubbele eikenhouten deuren met lichten en uitkragend natuurstenen fronton met beeldhouwwerk in het timpaan en met 'BESTEVAER' op het fries. De linker erker thans gedekt met uitloper van het dakschild, waarin recente dakkapel, de oorspronkelijke balustrade is hier verwijderd. Boven de hoofdtoegang twee als kruisvenster opgevatte vensterpartijen met gemetselde tussendorpel en middenstijl. Aan de rechter- en linkerzijde een hoog tweedelig gestapeld venster. Aan de rechterzijde geveltop met vensters en openslaande deuren naar balkon met natuurstenen balustrade op de erker.

Interieur. De begane grond deed in oorsprong dienst als wijnpakhuis. Het monumentale trappenhuis is bekleed met rood-witgrijs en zwart-wit geaderd marmer. De trap leidt naar de meer representatieve vertrekken op de eerste verdieping. De trapleuningen zijn van koper, de treden van graniet. Op de eerste verdieping een zandstenen balustrade en granito vloeren. Tegeltableau van de 'VII-Provinciën' van admiraal De Ruijter. De plattegrond van de eerste verdieping is symmetrisch om het trappenhuis geconcentreerd met classicistische gedecoreerde wanden met lijstwerk en nissen en cassetteplafond met stucwerk. De teakhouten deuren hebben marmeren omlijstingen. In de twee voorkamers voeren twee korte eikenhouten spiltrappen naar hangkamers, waarvan er thans nog één resteert. De eikenhouten pui hiervan heeft kleine glas-in-lood ramen en decoratie in de trant van de neo-renaissance. Links en rechts aan de voorkant twee identieke kamers met stucplafonds. De lambrizeringen onder de vensters zijn verwijderd. In de linkerkamer resteren de dubbele deuren met de glas-in-lood bovenlichten. In de rechterkamer is de zwartmarmeren schouw nog aanwezig. Verder scheluwe-trap eindigend in houten baluster en trappen naar de tussenverdieping. Een apart trappenhuis betegeld met gele en zwarte tegels aansluitend op de grote traphal leidt naar de tweede verdieping. Het hoofd-trappenhuis wordt verlicht door een grote rechthoekige lantaarn met groot ovaal en convex middendeel met glas-in-lood raamvulling.

Waardering

Kantoorgebouw/pakhuis uit 1914 van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische en typologische waarde. De bijzondere inwendige verdeling en het rijke interieur vormen belangrijke toegevoegde waarden.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaDe Ruijterkade1201011 ABBinnenstadAmsterdam

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieHandelsgebouwen, opslag- en transportgebouwenHandel en kantoorHandelskantoor
Neeoorspronkelijke functieHandelsgebouwen, opslag- en transportgebouwenOpslagPakhuis

Pakhuis voor wijn

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
AmsterdamG6749

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Traditionalismeinvloeden
Overgangsarchitectuurinvloeden
Heroriëntatie op tradit. bouwwijzeninvloeden

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19211921exactvervaardiging
19291929exactverbouwing
19391939exactverbouwing
19481948exactverbouwing

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Baanders, H.A.J. ; Stad Amsterdamarchitect / bouwkundige / constructeur

Verbouwing 1929

Baanders, J. ; Stad Amsterdamarchitect / bouwkundige / constructeur

Verbouwing 1929

Kanters, J.J. ; Stad Amsterdamarchitect / bouwkundige / constructeur