Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
518491
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82901/28
Kadastrale aanduiding
Amsterdam G 6749
De Ruijterkade 120, 1011 AB te Amsterdam

Omschrijving

Inleiding

In 1914 tot stand gekomen HANDELSKANTOOR/PAKHUIS genaamd 'Bestevaer' naar ontwerp in traditionalistische trant van de architect J.J. Kanters. Gebouwd in opdracht van de N.V. Maatschappij tot exploitatie van het pand 'Bestevaer'.

NB. In 1929 vond er een verbouwing plaats door de architecten H.A.J. en J. Baanders, waarbij het gebouw gedeeltelijk aan de achterzijde met een derde verdieping werd verhoogd en waarbij het linkerdeel van de tweede verdieping werd gewijzigd. Tevens zijn er ramen aangepast en daklichtkappen aangebracht. Minder belangrijke verbouwingen in 1939 en 1948.

Omschrijving

Het kantoorgebouw/pakhuis is opgebouwd uit een betonijzerconstructie, met betonnen vloeren op een nagenoeg vierkant grondplan. Het gebouw is volledig onderkelderd en heeft een lage begane grond, een verdieping, en een ten dele in de kap gelegen tweede verdieping. Ongelijkbenig zadeldak als dwarskap met steil schild met pannen aan de De Ruijterkade en achterliggend samenstel van platte daken. De gemetselde asymmetrische voorgevel heeft aan de rechterzijde een top met ingestoken kap en daarnaast een lagere lijstgevel, onderbroken door een dakkapel. De gevel wordt geleed door twee flinke erkers ter hoogte van de verdieping met daaronder een dubbele toegangsdeur t.b.v. de oorspronkelijke pakhuisfunctie op de begane grond. Daartussen bevindt zich de toegang naar de op de verdieping gelegen kantoren. De gevel heeft een geprofileerde natuurstenen plint en dito lateien boven de vensters, gevellijsten, deuromlijsting en consoles en pilasters en accenten bij de erkers. Het fries heeft consoles en een geprofileerde gootlijst en hoger opgetrokken balustrade met vierkante pijlers met uitkragende afdekking. Boven de hoofdtoegang - waarachter het trappenhuis tot het kantoorgebouw - met korte trap, dubbele eikenhouten deuren met lichten en uitkragend natuurstenen fronton met beeldhouwwerk in het timpaan en met 'BESTEVAER' op het fries. De linker erker thans gedekt met uitloper van het dakschild, waarin recente dakkapel, de oorspronkelijke balustrade is hier verwijderd. Boven de hoofdtoegang twee als kruisvenster opgevatte vensterpartijen met gemetselde tussendorpel en middenstijl. Aan de rechter- en linkerzijde een hoog tweedelig gestapeld venster. Aan de rechterzijde geveltop met vensters en openslaande deuren naar balkon met natuurstenen balustrade op de erker.

Interieur. De begane grond deed in oorsprong dienst als wijnpakhuis. Het monumentale trappenhuis is bekleed met rood-witgrijs en zwart-wit geaderd marmer. De trap leidt naar de meer representatieve vertrekken op de eerste verdieping. De trapleuningen zijn van koper, de treden van graniet. Op de eerste verdieping een zandstenen balustrade en granito vloeren. Tegeltableau van de 'VII-Provinciën' van admiraal De Ruijter. De plattegrond van de eerste verdieping is symmetrisch om het trappenhuis geconcentreerd met classicistische gedecoreerde wanden met lijstwerk en nissen en cassetteplafond met stucwerk. De teakhouten deuren hebben marmeren omlijstingen. In de twee voorkamers voeren twee korte eikenhouten spiltrappen naar hangkamers, waarvan er thans nog één resteert. De eikenhouten pui hiervan heeft kleine glas-in-lood ramen en decoratie in de trant van de neo-renaissance. Links en rechts aan de voorkant twee identieke kamers met stucplafonds. De lambrizeringen onder de vensters zijn verwijderd. In de linkerkamer resteren de dubbele deuren met de glas-in-lood bovenlichten. In de rechterkamer is de zwartmarmeren schouw nog aanwezig. Verder scheluwe-trap eindigend in houten baluster en trappen naar de tussenverdieping. Een apart trappenhuis betegeld met gele en zwarte tegels aansluitend op de grote traphal leidt naar de tweede verdieping. Het hoofd-trappenhuis wordt verlicht door een grote rechthoekige lantaarn met groot ovaal en convex middendeel met glas-in-lood raamvulling.

Waardering

Kantoorgebouw/pakhuis uit 1914 van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische en typologische waarde. De bijzondere inwendige verdeling en het rijke interieur vormen belangrijke toegevoegde waarden.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Nee Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Pakhuis Pakhuis voor wijn
Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Handel en kantoor Handelskantoor

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1921
1921
exact
verbouwing
1929
1929
exact
verbouwing
1939
1939
exact
verbouwing
1948
1948
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Traditionalisme
invloeden
Overgangsarchitectuur
invloeden
Heroriëntatie op tradit. bouwwijzen
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Baanders, H.A.J. ; Stad Amsterdam
architect / bouwkundige / constructeur
Verbouwing 1929
Baanders, J. ; Stad Amsterdam
architect / bouwkundige / constructeur
Verbouwing 1929
Kanters, J.J. ; Stad Amsterdam
architect / bouwkundige / constructeur