Amsterdam P 1460
Rapenburg 21, 1011 TT te Amsterdam

Inleiding

Een in 1858 tot stand gekomen WINKELWONING in een traditionele bouw met strakke en sobere gevels en met invloeden van de Neo -Hollandse Renaissance of Neo-Maniërisme bij winkelpui en kroonlijst. Gelegen op de hoek van Het Rapenburg en de Peperstraat.

Delen van het interieur van het pand zijn in 1911 hersteld in verband met brandschade. In 1919 volgde nog een kleine verbouwing.

Omschrijving

Op rechthoekig grondplan tot stand gekomen met souterrain, begane grond, en drie verdiepingen onder een schilddak met pannen en met dakkapel en hijsbalk. Gemetselde gevels op lage plint. Voorgevel met drie traveeën; zijgevel met gevelsteen met jaartal in spaarveld over twee bouwlagen. De afschuining bij de hoek van de winkelpui wordt ondersteund door dunne ronde korbelen of schoren die op stijlen of kolommen lijken. De stijlen in de winkelpui hebben een pilastervorm die de vrijheid van Neo-Hollandse Renaissance of Neo-Maniërisme tonen. De bovengevel en de zijgevel zijn traditioneel van opzet. De gevellijst loopt over beide gevels door. Tussen fries en kroonlijst bevindt zich een tandlijst. De gegoten muurankers hebben een gestileerde vorm. In de zijgevel aan de Peperstraat bevindt zich de oorspronkelijke en traditionele raamverdeling: een eenvoudige tweedeling in de breedte. De vensters van de voorgevel hebben een ongedeeld bovenraam met een eenvoudige middenroede in het onderraam, het zogenaamde T-venster.

Waardering

Winkelwoning uit 1858 van algemeen belang vanwege de typologische en architectuurhistorische waarde. De onderpui van dit pand illustreert de destijds moderne ontwikkeling naar winkelpuien met een steeds groter oppervlakte aan glas. De afgeschuinde hoek met de ingang was in de tweede helft van de 19de- en het begin van de 20ste eeuw bij hoekpanden een veel voorkomend gegeven. De vensters van de voorgevel zijn voor de bouwtijd zeer modern; tot dusver het vroegste voorbeeld van T-vensters in Amsterdam. De gevels zijn gaaf bewaard gebleven.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis Winkelwoning

Traditionele bouw