Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
518509
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
11 december 2001
Kadaster deel/nr: 
82889/66
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Amsterdam
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Amsterdam
X-Y coördinaat: 
121397 - 486655

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Een in 1900 bij verbouwing van een bestaand pand tot stand gekomen DRUKKERIJ, BEDRIJFSRUIMTE en KANTOORGEBOUW voor de huisvesting van de Amsterdamsche Courant en de Stoomdrukkerij De Fakkel - ook Gebouw De Fakkel genoemd - naar een ontwerp van de architect W. Kromhout in een stijl met invloeden van het Berlagianisme en de Art Nouveau.

Het gebouw is opgenomen in de gevarieerde bebouwing van de zuidelijke gevelwand van de Reguliersbreestraat. Door de stedelijke verordening die de gevelhoogte afhankelijk maakte van de straatbreedte, moest de façade van de vierde verdieping enigszins worden teruggezet. De verbouwingen in 1903, 1911 en 1916 door W. Langhout en G.J. Langhout betroffen onder meer de aanleg van een uitbreidende verbinding met het achterhuis van het huidige pand Muntplein 9. In 1919 werd de teruggezette vierde verdieping door Z. Deenik verbouwd; drie jaar later wijzigde dezelfde architect het portiek van de voorgevel en werd een verbinding tot stand gebracht tussen de winkelruimte en de achterliggende drukkerij. Recent (XXd) zijn er wijzigingen aan de benedenpui uitgevoerd.

Omschrijving

Op een rechthoekig grondplan tot stand gekomen voormalige drukkerij met winkelruimte aan de Reguliersbreestraat, bestaande uit een begane grond en drie verdiepingen; de vierde verdieping onder plat dak is teruggezet. De vlakke voorgevel is bekleed met natuursteen; de zijgevels zijn gepleisterd. Van de oorspronkelijke winkelpui resteert nog het grote driedelige getoogde bovenlicht. De eerste verdieping wordt vrijwel geheel ingenomen door een meervoudig gelede vensterpartij met natuurstenen posten en dorpels. De eveneens natuurstenen deelzuiltjes van de bovenlichten hebben een decoratie met horizontale, verticale of strychille - vormige groeven. De dubbele deur geeft toegang tot een klein balkon met sierlijk smeedijzeren hekwerk, ondervangen door twee driezijdige ijzeren en opengewerkte consoles. Tussen de eerste en tweede verdieping bevindt zich een langgerekt ongesigneerd tegelfries met de woorden Amsterdamsche Courant en florale decoratie met druiventrossen en -bladeren in de stijl van de Art Nouveau. Op de tweede verdieping vier geschakelde vensters met draairaam en met vierruits bovenlicht. Op de derde verdieping een balkon met meer uitgesproken Art Nouveau-invloed in het smeedijzeren hekwerk; ook dit balkon wordt door ijzeren consoles gedragen. De getoogde dubbele balkondeur wort geflankeerd door twee kleine vensteropeningen met verticaal geleed draairaam. Rechte gevelbeëindiging met door zes consoles gedragen lijst met getande loodslabbe waarboven een zware natuurstenen balustrade met kuif. Het gevelvlak van de vierde verdieping is gemetseld in gele baksteen, met enkele natuurstenen afdekkingen en vensterposten.

Waardering

Bedrijfsruimte en kantoorgebouw van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische en typologische waarde. Het Gebouw De Fakkel van de voormalige gelijknamige boek- en steendrukkerij vertegenwoordigt met het American-Hotel aan het Leidseplein de vroege periode van de architect Kromhout in Amsterdam.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaReguliersbreestraat81017 CNBinnenstadAmsterdam

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieBoerderijen, molens en bedrijvenNijverheidDrukkerij
Neeoorspronkelijke functieBoerderijen, molens en bedrijvenIndustrieBedrijfsruimte
Neeoorspronkelijke functieHandelsgebouwen, opslag- en transportgebouwenHandel en kantoorKantoorgebouw

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
AmsterdamI7291

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
RationalismeBerlagianismeinvloeden
Art Nouveauinvloeden

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19001900exactvervaardiging

Mogelijk restanten eerdere bebouwing verwerkt. Latere verb.

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Kromhout, W. ; Stad Amsterdamarchitect / bouwkundige / constructeur
Wilt u ons helpen?
Wij willen meer kennis delen over rijksmonumenten. Wilt u ons hierbij helpen door maximaal vijf korte vragen te beantwoorden?
Ja, ik help graag mee