Boxmeer D 5491
Boxmeer, Begijnestraat, RK Kerkhof

Onderdeel 1

Inleiding

De R.K. begraafplaats van Boxmeer, bestaande uit de aanleg en de onder de overige complexonderdelen beschreven onderdelen.

Omschrijving

De begraafplaats bestaat uit een rechthoekig perceel met de korte zijde aan de Begijnestraat. Het grafveld is ommuurd door middel van bakstenen muren met daarin nissen, kruiswegstaties en plaquettes. Die laatste hebben de volgende opschriften: 'Memento mori' (en een doodshoofd); 'IHS Requiem aeternam dona eis Domine RIP'; 'Dat de geloovige zielen rusten in vrede. Amen'.

Langs de Begijnestraat en de Carmelietenstraat West bevinden zich direct buiten de ommuring leilinden.

De begraafplaats is toegankelijk via een poort, gemarkeerd door hekpijlers met lisenen, aan de Begijnestraat. Vanaf deze poort voert een middenpad, onderbroken door drie 'rondelen' (ronde vakken met graven en groen) naar een modern kruis tegen de achtermuur.

Aan beide zijden van het middenpad telkens één evenwijdig pad in de lengeterichting. Tussen de drie paden liggen de graftekens in de breedterichting van de begraafplaats. Aan weerszijden van deze middenzone een brede strook met graven in de lengterichting.

De R.K. begraafplaats van Boxmeer is van algemeen belang vanwege:

- de symmetrische aanleg met middenpaden en rondelen;