518538 - Begraafplaats Stalenberg ong.
Boxmeer K 2350
Sambeek, Begraafplaats Sambeek

Inleiding

In de noordoostelijke hoek van de algemene begraafplaats van Sambeek staat een anoniem en ongedateerd GRAFKRUIS, waarschijnlijk daterend uit het eerste kwart van de twintigste eeuw.

Omschrijving

Het ajour gietijzeren grafkruis heeft in het centrum een afbeelding van de doop in de Jordaan. Op de schacht is de figuur van een heilige ingegoten. Het kruis is versierd met architectonische motieven.

Waardering

Het gietijzeren grafmonument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke grafcultuur, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van het gietijzeren grafmonument. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel. Het is gaaf bewaard gebleven. Als onderdeel van een samenhangende reeks gietijzeren grafmonumenten is het zeldzaam.

Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Graf
Nee Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Grafkruis