Oeffelt A 2980
Lietingsestraat 13, 5441 AR te Oeffelt

Inleiding

BIERBROUWERIJ uit 1870, nu woonhuis. In 1875 was het cafe "de Wijngaard" hier gevestigd, met de liedertafel "de Dageraad".

Het huis ligt vrij op het perceel. Aan de achterkant heeft het huis een uitbouw uit de eerste helft van de 20ste eeuw.

Omschrijving

Langwerpig tweelaags blokvormig woonhuis onder zadeldak met overstek en houten windveren. Het dak is gedekt door platte Friese pannen. Het symmetrische huis is drie traveeën breed. Het is opgetrokken uit paarsrode veldoven stenen, gemetseld in kruisverband, met rode hanekammen boven de muuropeningen en een geprofileerde cementen plint in de voorgevel. De muuropeningen op de verdieping zijn voorzien van vierruits- en op de begane grond van zesruits-schuifvensters. De voordeur heeft een monumentale cementen omlijsting. In de top van de zijgevels een rondvenster met erboven duivengaten. Diverse onderdelen van het interieur zijn authentiek o.a.: in het rechter deel van het huis de kelder met tongewelf en de gespelderde plafonds op de begane grond verder de gang met tegelwerkvloer en houten trap met gedraaide trappaal en leuningbalusters.

Waardering

De voormalige brouwerij is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de brouwerij op het platteland en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de gebouwen voor de ambachtelijke brouwerij-industrie.

Het is tevens van belang vanwege de gaafheid van het ex- en interieur, met onder meer de kelderruimte als herinnering aan de oorspronkelijke functie. Het is als voorbeeld van een kleine plattelandsbrouwerij zeldzaam.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Bierbrouwerij