Boxmeer W 1481
Boxmeer W 1473
Boxmeer W 1480
Kapelstraat 20, 5447 AB te Rijkevoort
Kapelstraat 18 A, 5447 AB te Rijkevoort

Inleiding

Aan de zuidelijke zijde van de Kapelstraat staat, nabij de kerk van Rijkevoort, een WINKEL-WOONHUIS uit 1914. Het pand vertoont elementen van sobere geometrische Nieuwe Kunst stijl. Omstreeks 1980 is tegen de westelijke gevel een moderne aanbouw geplaatst. De laatste valt buiten de bescherming.

Omschrijving

Het gebouw heeft een globaal rechthoekige plattegrond, bestaat uit een bouwlaag en wordt gedekt door een samengesteld geknikt zadeldak met geglazuurde muldenpannen. Tegen het schild aan de straatzijde staan drie dakkapellen. De nok is voorzien van drie schoorstenen en pirons.

De bakstenen gevels zijn voorzien van banden van strengperssteen. De plint en het fries zijn bepleisterd, de topgevel boven de winkelepui is deels betimmerd en voorzien van een openslaand venster met zij- en bovenlichten. De gevel heeft een a-symmetrische indeling. Het oostelijk deel van het gebouw wordt ingenomen door een dubbel woonhuis, het westelijk door de winkel met magazijn. Het woonhuis heeft een gevel met achtereenvolgens een T-schuifvenster, een paneeldeur met zeshoekig licht, een T-schuifvenster, nog een paneeldeur en tenslotte twee T-schuifvensters. Alle T-schuifvensters hebben gekleurd glas in de onderruiten en een gedeeld bovenlicht.

Het rechterdeel van de voorgevel wordt ingenomen door de winkelgevel, bestaande uit een brede symmetrische pui met terugliggende deur, geflankeerd door etalagevensters onder ijzeren latei met rozetten. De bovenlichten van de etalage zijn voorzien van glas-in-lood.

Naast de voordeur een gevelsteen met gelijkluidend opschrift als dat op de topgevel: "Anno / 1914 / erven A. Verbruggen".

In het portiek van de winkelpui is een mozaiekvloer met de initialen A. en V. Voor de winkel staat een Abeel met een omtrek van ca. 3 meter, mogelijk daterend uit de bouwtijd van het pand. Het interieur heeft nog globaal de oorspronkelijke indeling.

Waardering

De winkel is van algemeen belang. Het pand heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling, in het bijzonder de uitgroei van de detailhandel op het platteland. Het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het winkelhuis. Het heeft architectuurhistorisch belang vanwege de stijl en detaillering, die actuele motieven, ontleend aan de stedelijke bouwkunst, toepast ter verhoging van het wervende karakter en is tevens van belang vanwege het bijzondere materiaalgebruik. Het woon-winkelpand is gaaf bewaard gebleven.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis Winkelwoning