Boxmeer W 917
Kapelstraat 35, 5447 AA te Rijkevoort

Inleiding

Aan de noordelijke zijde van de Kapelstraat te Rijkevoort staat, direct ten westen van het beschermde Rijksmonument, de molen Luctor et Emergo uit 1901, het voormalige MOLENAARSWOONHUIS, daterend uit omstreeks 1910. Het gebouw heeft elementen van de sobere, zogenoemd geometrische Nieuwe Kunst.

Omschrijving

Het woonhuis heeft een globaal rechthoekige plattegrond, bestaat uit een bouwlaag en heeft een a-symmetrische voorgevel met vijf vensterassen. Het pand heeft een schilddak, met zadeldak, voorzien van eindschild boven de topgevel en pirons. Op het dak liggen geglazuurde tuile-du-Nord pannen.

De gevels zijn opgemetseld in baksteen, voorzien van banden van strengperssteen en een bepleisterde fries. Centraal in de gevels is een rondboog-portiek met paneelvoordeur. Ter rechterzijde zijn twee schuifvensters met deels vereenvoudigde indeling, bovenlichten met kleine roedenverdeling en paneelluiken. Het linkerdeel van de gevel heeft een niet risaliserende topgevel. Op de begane grond zijn twee vensters als aan de rechterzijde geplaatst. Aan de deels betimmerde topgevel hangt een houten balkon. Een deur, voorzien van zij- en bovenlichten, de laatste met kleine roedenverdeling, geeft toegang tot het balkon. Op het dak staan twee gemetselde schoorstenen, voorzien van geornamenteerde trekstangen. De voortuin is omgeven door een hekwerk, bestaande uit gemetselde pijlers met ingemetselde buisprofielen.

Waardering

De molenaarswoning is van algemeen belang. Het pand heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling, in het bijzonder de uitgroei van de met de landbouw samenhangende nijverheid op het platteland. Het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het dorpswoonhuis. Het heeft architectuurhistorisch belang vanwege de stijl en detaillering, die actuele motieven, ontleend aan de stedelijke bouwkunst, toepast ter verhoging van het representatieve karakter en is tevens van belang vanwege het bijzondere materiaalgebruik. Het heeft ensemblewaarden in samenhang met de reeds eerder beschermde windmolen. Het is gaaf bewaard gebleven.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Bedrijfs-,fabriekswoning Molenaarswoning(K)