Boxmeer F 3684
Dorpsstraat 36, 5835 AH te Beugen

Inleiding

Aan de zuidelijke zijde van de Dorpsstraat staat, nabij de oude kom van Beugen, een T-BOERDERIJ in sobere Art Nouveaustijl uit omstreeks 1910. Omstreeks 1960 is het balkon tegen de middenrisaliet vernieuwd. Het achterliggende bedrijfsgedeelte is in 1998 op de plaats van een voormalige stal en schuur gebouwd en fungeert sedert 1998 als woonhuis.

Omschrijving

Het tweelaags object heeft een T-vormige plattegrond en bestaat uit een woonhuis met aanbouw uit 1910. Het woonhuis wordt afgedekt met een wolfdak dat is voorzien van rode, geglazuurde muldenpannen en rode kruispannen op de dakkapel in het midden van de voorgevel. Het bakstenen muurwerk van het woonhuis is versierd met strengpersstenen banden en strekken en heeft hardstenen geboorte- en sluitstenen. De symmetrische voorgevel heeft vier vensterassen met een centraal geplaatste ingangspartij die als risaliet over de verdieping doorloopt tot in de dakkapel. In de risaliet is op de begane grond een rondboogportiek met paneeldeur en bovenlicht met kleine roedenverdeling. De risaliet wordt geflankeerd door tweemaal twee T-schuifvensters, voorzien van hardstenen dorpels en een geometrisch ingedeeld bovenlicht. Boven de voordeur is tegen de risaliet een vernieuwd balkon aangebracht. De paneeldeur die toegang geeft tot dit balkon wordt geflankeerd door kunststenen velden. Het kleine zadeldak is afgewolfd en bekroond door een piron.

De eveneens symmetrische zijgevels hebben op de begane grond een tweetal schuifvensters (als in de voorgevel), terwijl de verdieping is voorzien van drie T-vensters met een driedelig bovenlicht. De oostgevel heeft een indeling met dubbele openslaande deuren met bovenlichten.

Een smeedijzeren hekwerk met Art-Nouveau detaillering scheidt de voortuin van de Dorpsstraat. Het hek hangt aan bakstenen pijlers en is voorzien van twee poortjes. Oostelijk van de voormalige boerderij ligt een door een oude beukenhaag omgeven tuin met kleine boomgaard. De westelijke tuin (met o.a. hulst, taxus en magnolia) wordt omgeven door een meidoornhaag.

Waardering

De voormalige T-boerderij uit omstreeks 1910 is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in oostelijk Noord-Brabant en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de boerderij. Architectuurhistorisch is het pand van belang vanwege de ornamentiek, waarin op bijzondere wijze motieven uit de toentertijd moderne stedelijke architectuur werden toegepast ter verhoging van de representativiteit. De voormalige T-boerderij is van belang wegens de gaafheid van het exterieur en bezit zeldzaamheidswaarde als vertegenwoordiger van de Art Nouveau.

Nee Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) Hekpijler
Nee Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Tuin