Actualiteit gegevens: 11-05-2022

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
518556
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
Posthuis
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
22 mei 2006
Kadaster deel/nr: 
82679/75
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Brabant
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Land van Cuijk
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Beugen
X-Y coördinaat: 
193248 - 409584

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Het blokvormige CAFE met WOONHUIS 'Posthuis' staat aan de rand van de oude plaatse in de kom van Beugen, aan de voormalige doorgaande weg tussen Venlo en Nijmegen en bestaat uit een achttiende-eeuws deel, dat omstreeks 1860 is gewijzigd en uitgebreid. Na de Tweede Wereldoorlog is tegen de zuidoostelijke hoek van het gebouw een uitbreiding geplaatst. Deze valt buiten de bescherming. Omstreeks 1980 zijn de vensters op de etage van het voorhuis vervangen.

Omschrijving

Het voorhuis, parallel aan de oude weg gesitueerd, heeft een L-vormige plattegrond, een tweelaags, in blokverband gecementeerde voorgevel en een eenlaags, door latere bebouwing ingesloten achtergevel. De voorgevel heeft een gepleisterde plint.

In de noordelijke zijgevel vertoont duidelijk de overgang van twee naar één bouwlaag; de zuidelijke gevel is geheel tweelaags. Aan de achterzijde bevindt zich hier namelijk een tweelaags uitbouw, die aan de oostelijke zijde (de achtergevel) is voorzien van een hoge handvorm bakstenen topgevel. Het voorhuis heeft een L-vormig schilddak, dat boven de uitbouw aan de zuidoostelijke zijde niet afgewolfd is. De daken worden met oud Hollandse pannen gedekt.

De voorgevel is asymmetrisch; op de begane grond heeft het pand vijf onregelmatig geplaatste vensterassen, met centraal een kussenpaneeldeur met bovenlicht (met opschrift: "Posthuis") en vernieuwde smeedijzeren roosters. De vensters zijn alle zesruits schuifvensters. Op de verdieping zijn (niet in de as van de vensters op de begane grond) vier vernieuwde klapvensters geplaatst.

De zuidelijke zijgevel heeft op de begane grond drie zesruits schuifvensters en op de etage twee vernieuwde vierruits klapvensters; de noordelijke gevel heeft boven het ene zesruits schuifvenster twee vierruits klapvensters. In de oostelijke topgevel zijn twee maal twee kleine lichten aangebracht, waarvan de bovenste opgeklampte luiken hebben.

Aan de noordoostelijke zijde is in de negentiende eeuw een eenlaags vleugel gebouwd onder aan de oostelijke zijde afgewolfd zadeldak, belegd met oud Hollandse pannen. In de noordelijke, gecementeerde gevel onder meer drie schuifvensters met een gedeeltelijk gewijzigde indeling.

Voor het voorhuis ligt een granito stoep. Tegen de zuidelijke gevel staan vier snoeilinden.

Waardering

Het café annex woonhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de stichting van horecagelegenheden in de centra van kerkdorpen; het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het gecombineerde een- en tweelaags verdiepingswoonhuis. Het object is van architectuurhistorisch belang door de gecompliceerde bouwgeschiedenis, waarvan stijl en detaillering de materialisering vormen. Het huis is van belang vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur. Het is van belang vanwege de bouwtechnische en typologische zeldzaamheid.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaKerkplein15835 ATBeugen

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieSport, recreatie, vereniging en horecaHorecaCafé

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
BoxmeerF3630

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Traditionalismeonbepaald

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18001900globaalvervaardiging