Actualiteit gegevens: 11-05-2022

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
518558
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
Woonhuizen
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
28 juni 2004
Kadaster deel/nr: 
82679/25
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Brabant
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Land van Cuijk
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Beugen
X-Y coördinaat: 
193209 - 409724

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Aan de noordoostelijke zijde van de oude plaatse van Beugen staat een DORPSWOONHUIS, gebouwd omstreeks 1910 in Overgangsstijl met Art Nouveaumotieven. Aan de noordwestelijke zijde heeft het woonhuis een uit hetzelfde jaar daterende bedrijfsaanbouw.

Omschrijving

Het eenlaags, in oorsprong, dubbele woonhuis heeft een L-vormige plattegrond en wordt deels gedekt door een afgewolfd mansardedak, deels door een afgewolfd zadeldak met geglazuurde kruispannen. De bakstenen gevel heeft een gecementeerde plint en is horizontaal geleed door gecementeerde banden. De gevel aan de zijde van het Kerkplein is asymmetrisch van opzet en heeft aan de westelijke zijde een bakstenen, afgewolfde topgevel met, op de nok van het dak, een bekronende zinken piron, en aan de oostelijke zijde een drietal bakstenen lisenen, die tot boven de goothoogte zijn doorgetrokken als kolommen, voorzien van gemetselde strengpersstenen bekroningen. De gevel aan het Kerkplein is afwisselend voorzien van een T-schuifvenster (met geometrisch ingedeeld bovenlicht en in het onderlicht gedeeltelijk een kleine roedenverdeling) en een portiek met hardstenen trede en een paneeldeur, voorzien van een geometrisch ingedeeld bovenlicht. De westelijke gevel van het woonhuis is geleed als de zuidelijke gevel aan het Kerkplein en heeft op de begane grond twee vensterassen, en drie vensterassen op de etage. De vensters zijn dezelfde T-schuifvensters als in de zuidelijke gevel. De bedrijfsaanbouw staat aan de noordelijke zijde, haaks op het woonhuis. De gevel is in blokverband gepleisterd en heeft een tandlijst, een drietal rondbogige lichten met een ijzeren vorktracering en een tweetal vernieuwde opgeklampte inrijpoorten. In de noordelijke gevel is een opgeklampt luik naar de taszolder. Het zadeldak is afgezet met een geprofileerde gootlijst met windborden. Van belang is het deels smeedijzeren, deels gietijzeren pijlpuntenhekwerk, dat de zijtuin aan de westelijke zijde van de straat scheidt. Ook de steeg aan de oostzijde wordt door een dergelijk poortje afgesloten.

Waardering

Het woonhuis Kerkplein 15 te Beugen is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de stichting van nieuwe woningen aan een bestaand dorpsplein; het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het dorpswoonhuis. Het object is van architectuurhistorisch belang door de stijl en detaillering en als voorbeeld van de wijze waarop stedelijke motieven aan de dorpse situatie worden aangepast.

Het huis is van belang vanwege de architectonische verschijningsvorm, de materiaaltoepassingen en de detaillering.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaKerkplein155835 ATBeugen

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
BoxmeerF2740

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Art Nouveauonbepaald
Overgangsarchitectuuronbepaald

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19101910globaalvervaardiging