518578 - Boerderijcomplex Burggraaf
Vierlingsbeek C 2716
Burggraaf 2, 5821 BK te Vierlingsbeek

Inleiding

De aan de noordelijke zijde van de Burggraaf staande, direct aan de openbare weg gesitueerde T-BOERDERIJ is opgetrokken in ambachtelijk-traditionele stijl omstreeks 1875. De raamindeling kan na 1900 gewijzigd zijn.

Omschrijving

De eenlaags boerderij heeft een T-vormige plattegrond en wordt gedekt door een zadeldak met muldenpannen. De kap rust, zichtbaar vanaf de straat, direct op de muurplaat. Het handvormbakstenen muurwerk is voorzien van een nokruiter, vlechtingen en smeedijzeren muurankers. Het woonhuis heeft een asymmetrische straatgevel van vier vensterassen. In de gevel drie T-schuifvensters met hardstenen dorpels, in de travee links van het midden een vernieuwde voordeur met bovenlicht, in de oorspronkelijke omlijsting met hardstenen trap. In het oostelijke deel van de gevel twee keldervensters, voorzien van diefijzers. Er is een kleine bakstenen stoep. In de oostelijke zijgevel zijn op de begane grond twee opkamervensters, waarvan het eerste blind en het tweede een zesruits verdeling heeft. Verder een T-schuifvenster met gedeeld bovenlicht. Op de verdieping twee vierruits schuifvensters. De westelijke gevel wordt bekroond door een schoorsteen in plaats van een nokruiter. Op de begane grond een T-schuifvenster (halfvenster), een tweede T-schuifvenster en een smal zesruits schuifvenster. Op de verdieping twee lichten als in de oostgevel. Het achter het woonhuis gesitueerde bedrijfsdeel met stal en schuur, voorzien van een zadeldak met eindschild, belegd met muldenpannen, is aan de oostelijke zijde voorzien van kleine stalvensters met vierruits ondervenster en vorktracering in het bovenlicht. In deze gevel, met gecementeerde plint, is een opgeklampte deur met vierruits licht, en een aantal varkenspoortjes en tweeruits betonnen stalvensters. In de westelijke gevel van zuid naar noord een opgeklampte deur, een negenruits stalvenster onder segmentboog, een dichtgezette inrijpoort, waarin een opgeklampte deur met vierruits licht, erboven een opgeklampt luik naar de taszolder, een negenruits getoogd stalvenster, een opgeklampte deur, twee vierruits stalvensters en een opgeklampte deeldeur met een schuifdeur. Aan de noordelijke zijde is op later datum een schopje onder lessenaardak geplaatst.

Van belang is de bakstenen muur met poort die erf en tuin van de straat scheidt.

Waardering

De T-boerderij is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorische waarde als uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in het Maasgebied; het is van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de meerledige hoeve. Het heeft architectonisch belang als voorbeeld van de ambachtelijke bouwtrant in het laatst van de negentiende eeuw. Het heeft ensemblewaarde wegens de situering, verbonden met de ontwikkeling van het dorp. Het is van belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur.

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) T-huisboerderij