Actualiteit gegevens: 11-05-2022

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
518579
Complexnummer: 
518578 - Boerderijcomplex Burggraaf
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
18 december 2001
Kadaster deel/nr: 
82663/141
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Brabant
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Land van Cuijk
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Vierlingsbeek
X-Y coördinaat: 
198024 - 401146

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

De aan de noordelijke zijde van de Burggraaf staande, direct aan de openbare weg gesitueerde T-BOERDERIJ is opgetrokken in ambachtelijk-traditionele stijl omstreeks 1875. De raamindeling kan na 1900 gewijzigd zijn.

Omschrijving

De eenlaags boerderij heeft een T-vormige plattegrond en wordt gedekt door een zadeldak met muldenpannen. De kap rust, zichtbaar vanaf de straat, direct op de muurplaat. Het handvormbakstenen muurwerk is voorzien van een nokruiter, vlechtingen en smeedijzeren muurankers. Het woonhuis heeft een asymmetrische straatgevel van vier vensterassen. In de gevel drie T-schuifvensters met hardstenen dorpels, in de travee links van het midden een vernieuwde voordeur met bovenlicht, in de oorspronkelijke omlijsting met hardstenen trap. In het oostelijke deel van de gevel twee keldervensters, voorzien van diefijzers. Er is een kleine bakstenen stoep. In de oostelijke zijgevel zijn op de begane grond twee opkamervensters, waarvan het eerste blind en het tweede een zesruits verdeling heeft. Verder een T-schuifvenster met gedeeld bovenlicht. Op de verdieping twee vierruits schuifvensters. De westelijke gevel wordt bekroond door een schoorsteen in plaats van een nokruiter. Op de begane grond een T-schuifvenster (halfvenster), een tweede T-schuifvenster en een smal zesruits schuifvenster. Op de verdieping twee lichten als in de oostgevel. Het achter het woonhuis gesitueerde bedrijfsdeel met stal en schuur, voorzien van een zadeldak met eindschild, belegd met muldenpannen, is aan de oostelijke zijde voorzien van kleine stalvensters met vierruits ondervenster en vorktracering in het bovenlicht. In deze gevel, met gecementeerde plint, is een opgeklampte deur met vierruits licht, en een aantal varkenspoortjes en tweeruits betonnen stalvensters. In de westelijke gevel van zuid naar noord een opgeklampte deur, een negenruits stalvenster onder segmentboog, een dichtgezette inrijpoort, waarin een opgeklampte deur met vierruits licht, erboven een opgeklampt luik naar de taszolder, een negenruits getoogd stalvenster, een opgeklampte deur, twee vierruits stalvensters en een opgeklampte deeldeur met een schuifdeur. Aan de noordelijke zijde is op later datum een schopje onder lessenaardak geplaatst.

Van belang is de bakstenen muur met poort die erf en tuin van de straat scheidt.

Waardering

De T-boerderij is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorische waarde als uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in het Maasgebied; het is van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de meerledige hoeve. Het heeft architectonisch belang als voorbeeld van de ambachtelijke bouwtrant in het laatst van de negentiende eeuw. Het heeft ensemblewaarde wegens de situering, verbonden met de ontwikkeling van het dorp. Het is van belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaBurggraaf25821 BKVierlingsbeek

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieBoerderijen, molens en bedrijvenBoerderij (M)Boerderij(M1)

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
VierlingsbeekC2716

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
n.v.t.onbepaald

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Boerderijen, molens en bedrijvenBoerderij (M)T-huisboerderij

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18751875globaalvervaardiging